[I/A/Steam] 《小丑牌 Balatro》

48 回覆
5 Like 2 Dislike
高牌/對子點玩?
而家淨係用藍色牌玩同花過咗一次白色賭注
紅色賭注都過唔到
用其他顏色牌唔識點玩
成日開波抽唔到好用嘅小丑就勁快出返去
我覺得要睇出咩小醜黎決定玩咩牌
或者睇shop 出咩
有D 過渡可以買左先(例如牌型+籌碼果D)
跟住睇出咩牌多再決定成長
好難解釋
或者咁講,如果抽到張(葵扇=梅花,紅色=階磚)
我就會全力玩花
所以行星盡買同花,再搭下D 加倍數/籌碼 既小醜
有乘倍數就優先要
個人唔建議玩同花

因為同花既行星牌成長得最慢
而且好易比boss 屈死

你抽到果張小丑既話
Boss封你梅花=封埋你葵扇

而且果張小丑本身無加乘
即係霸左一個小丑位

如果真係玩
都應該朝同花順/同花五條去玩
有次用呢一張+大量copy 同制做A,用同花五條過左一次比較高既壽碼

同花係早期會做比較多
但到後期真係好弱
所以其實最終都係要睇運
抽唔到勁嘅小丑牌=下一局
joker 牌有無新加過
Early access 果排玩左陣
係好好玩
但覺得joker 配搭太少
有d joker 牌性能修正過
好似特技演員

原本罕有,+300籌碼-2手牌

而家變左稀有,+250籌碼-2手牌
下下擦首抽既話又無左rougelike 既精粹既
所以我都會盡量玩到輸為止
反正一場都唔係好耐
高籌碼時真係無呢d牌好難過
同埋根本無得唔打對子/高牌

去做大牌基本上成形之前都修皮
暫時過左兩副牌既金籌碼

解鎖晒所有牌同禮卷
D成就都清左20幾個

但有個全部小丑牌都貼金籌碼成就真係癲
點撚樣做呀
同埋頭兩個盲注如果跳過有好野應該盡力去跳(無好野就照打)

因為所有牌要無加乘下過到第1個boss其實都唔難

同埋因為有利息
所以富者會愈富
如果前期有打完boss +25金
應該盡力去食左佢

雙標同負片都盡量會去跳
如果係下次商店免費小丑兼自帶50籌碼/10倍率都可以食
一張前期已經可以輕鬆好多
低lv 玩到一局每turn copy tarot 小丑
留左轉梅花 將成副牌轉哂做梅花

玩咗2曰紅色牌組 終於用窮撚流過咗
真係好撚上癮
一開隻game就好似入咗黑洞,時間過得勁快
唔係太識玩

有關禁公仔,40000 碼贏
同花順都救唔到
你要儲錢買joker 牌,用黎加大籌碼同倍數
當有唔同既jiker 組合,2pair 都可以十幾萬
呢個game 牌型只係個起步點,玩多兩回合已經完全唔同
https://youtu.be/cN6BcGCRAVk?si=VZxhL-4rZ3qC8vny

我睇完呢條片過多咗幾局,有興趣可以睇吓

屌,打左三日終於過到等離子牌金籌碼

倍數增長既分數 ,加上本身金籌碼就增長左分數
屌,等離子牌又一定會幾籌碼同倍率
唔可以好似其他牌咁有咁多時間慢慢養高牌
前期抽唔到籌碼牌就食得屎
到後期又要大量乘算倍率牌

早兩日用高牌流打極都輸
岩岩有鋪拎到三條X3
就鐵定心玩本身倍率同籌碼都多既3/4條

最後真係過到

上網都話等離子牌金籌碼最難
原來真係勁撚難

14400000 真係玩唔到落去
用星空牌組終於過到金籌碼
今次好好彩前期抽到橙藍褲玩2對+越少小丑牌空位越勁卡
然後中途1/4機率upgrade埋橙藍褲(+50籌碼)
隻game好玩但越升籌碼就越覺得喺RNG>技術
宜家唔少game都用呢個底去整各自既改版(麻雀版/骰仔版)
真心佩服slay the spire後都有新類型既roguelite deckbuilding game

其實除左等離子牌組過金籌碼要特殊少少既build
其他牌都可以用固定既方法去過金籌碼唔難

已經過左4個金籌碼
打完boss有雙標果個
成日唔記得有得雙標
岩岩過完金籌碼先醒起未用雙標

即係我用素體就過左金籌碼

前期有成長型(綠,巴士,超新星,褲)
之後要d經濟牌,倍率牌
之後就隨便玩得了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞