[I/A/Steam] 《小丑牌 Balatro》

48 回覆
5 Like 2 Dislike

https://apps.apple.com/hk/app/balatro/id6502453075?l=zh-Hant-TW
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.playstack.balatro.android&pcampaignid=web_share

《小丑牌 Balatro》為一款將卡牌與 Rougelite 隨機要素、撲克玩法等內容相結合的快節奏卡牌對戰策略遊戲。玩家需要用拿到手上的八張卡牌來編成各種撲克牌型賺取高分,並搭配鬼牌組合提升得分倍率,在快節奏的對決中展現出色的反應能力和靈活的策略調整能力。

而遊戲的最大特色,就在於其多樣化的卡牌組合,玩家需要根據每個牌局情況而調整策略,精心計算每張卡牌的使用時機和搭配方式,提高手牌的倍率,以達至讓手上籌碼增加到最大化。而隨著手機版的即將推出,讓玩家可以更加輕鬆享受本作所帶來的豐富遊戲樂趣,讓玩家隨時走到哪玩到哪,輕輕鬆鬆就能享受本作充滿刺激變化的卡牌對戰樂趣。

https://tw.bignox.com/blog/noxplay17256330856z8fuO2tMPVzYXmuFlYvw/

https://youtu.be/cqtsUX38HmE?si=29NFCgohOxeeM2XP
完全唔知玩乜鳩
幾好玩
玩左勁多鋪先贏得一鋪
明明電腦好易贏
有少少難玩
終於有人講
我見外國好hit
steam版 ios都有買
今朝download ios打過左紅同藍牌組
我覺得初期較多未發現小丑係難玩d
如果好彩頭幾輪抽到好combo既小丑可以好快驘
有次開到張小丑係直接無效化所有boss盲注,之後好易玩

少少心得
開局盡快根據抽到既小丑決定之後要玩咩方向
eg. 如果小丑係有利人頭牌,盡快用塔羅牌增加人頭牌數量
(力量/吊人/死神都做到呢個效果),多人頭牌可以用對子/三條為主

行星牌如果冇方向要玩咩,可以唔洗花錢買住,之後大把機會攞到
如果一開始抽唔到勁小丑,就諗方法儲錢,盡量按手上小丑能力用最少局數打分(一開始幾百分一局就算冇勁小丑都較易做到)
因為完局每$5有$1利息,愈多錢就愈易洗得出想要既小丑,今日有次每局玩完都有$18-20,多到洗唔哂

玩到後面愈多小丑種類就真係要用腦諗下點樣砌combo,好多變化好好玩
好好玩~ 勁addictive
明明一開頭win硬個幾round都會慢慢諗點出先可以最高分
打大佬抽中盲牌乜都睇唔到
好撚好玩

暫時玩得最好既一盤
唔知要點先上到10m分
玩耐左,可以活用一下skip盲注,d獎勵有d好好用
今場攞到幾張負片,joker欄位加到10個
砌joker時要平衡倍數同點數,以前太集中倍數,個分好快上唔到去
負片即係點??
同埋即係左右兩格都要成長先上到分??
有時淨係last 乘個倍數都已經好勁
Ios 可唔可以 offline 玩
應該可以

同普通手牌可以變做加強牌一樣
joker都有唔同版本平時商店或者joker pack都有機會出
但你每skip一個盲注都會攞到唔同標籤,其中一個就係下次商店會出現免費負片joker, 負片版本既joker特點就係可以extra多一個joker位,另外例如全像投影joker係直接+10倍倍數,所以得閒留意下有咩標籤

e.g. 如果你手上冇錢,而咁岩個標籤係打過boss盲注可以有額外$25, 咁就可以考慮skip左個盲注,相反如果你好有錢就冇需要

留意,因為有d joker係要盡量打多幾局會增加倍數,例如 跑者小醜 係每打出一次順子就可以加15籌碼,愈打得多順子籌碼愈高,如果打得太快後期就好難高分

通常開局如果有加錢,或者保證出現稀有joker既標籤都好值得skip左個盲注

另外分數個格
左(籌碼)同右(倍數)兩者係相乘
所以唔可以剩係升死一邊

你諗下,你打一張10, x100倍係 1,000分
但即使你只有x50倍,如果你有joker+15籌碼(例如上面講跑者小醜只要打一次順子就無條件永遠+15籌碼),你打一張10個分係 (10+15)x50=1,250分,已經高過你100倍

所以左右都好緊要
呢d 好game 無乜人推,比一次錢一了百了
steam 都勁多好評
但都唔夠d 課金game 多人玩
買斷驚先最正
steam買左
諗緊好冇再買
我電話出先知有呢隻game
電話玩仲方便
我都特登留返出iOS先買,俾一次錢,隨時都玩得
真心好玩

所有卡牌roguelike都比殺戮尖塔封晒頂既環境入面
難得玩出花式又好玩既一隻game

可惜係後期環境meta 基本上都係高牌/對子
用成長型小丑+倍數小丑屈高牌
要過後期既難度基本上都係靠呢一招
可能係我廢啦
但大牌成型都要時間同抽到岩既牌
後期可能岩用小丑會有限時/租金
加上boss盲注可能一野收你皮
基本上極難係高難度用高牌/對子以外既打法

暫時幽靈牌全過
岩岩解鎖晒所有小丑牌

準備慢慢打通其餘牌組

都會盡量係低難度時玩下其他牌型
例如五條同花
我都仲未出晒所有牌型,好似有排玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞