年輕人不願做酒樓侍應,飲食業叫苦連天

127 回覆
3 Like 120 Dislike
點新聞=大公文匯

所以應該留返俾佢地做

做嘅開心,唔駛下下鳩搶高低端勞動力個價錢。
pt侍應65-70都請得出手
搵狗同你做
投資少少錢比人qr code 落單
比客人自己攞水
唔好逼人落場
整電子支付
包2餐

做齊呢d點會請唔到人
又唔見壽司郎無後生仔做
一陣犯法走水貨又話係穩定落黎, 認識祖國

做個無道德茶樓都可以寫篇文

但係呢間傳媒「公司」 既負責人會去做呢行嗎?

不會, 佢打五毛字都打飽左啦
資本社會 向錢看
但人係生物
會講情感
工作環境唔好 又忙又窮
比人炒9左 邊個會咁大愛食回頭草
屌,打錯,唔係為咗請新移民,係為咗請「外勞」先啱
飲食業搵賤價外勞做差唔多
賓印又識定價4-5k
飲食業又唔得?至多1日分兩更
大陸入口個堆貴過本地就算啦
好食懶飛又貴又鳩做
遲早無老闆上當
不願做酒樓侍應

有咩問題?
你估個班中年人想做咩
西工梗係無人想做
唔好講到酒樓侍應咁好先啦, 人工低, 又無career path
咁去考警察仲好啦
食鹽多個後生食米 少人做就叫苦連天咁唔捱得
但冇反思下 點解cafe, 西餐廳,日式餐廳就有年輕人做 衰到壽司郎都有 你d酒樓就冇
中間要落場幾個鐘
ON9先會做
咁撚鍾意請外勞嘅, 呢啲咁嘅下欄 Job 係咪留返畀啲外勞做囉
淨係落場已經on9
加上新一代根本唔缺錢, 就算office 工d 人都當消磨先返下工
呢啲西工根本連新移民都頂唔順, 直接搵啲內陸外勞落嚟剝削
佢會唔會俾/想自己個仔做酒樓侍應先?
近排咪有啲基層出嚟屌,話啲老細講到明情願請外勞,都唔用本地勞工。之後問返政府,政府個回應係佢哋已經好保障本地勞工,唔覺有咩問題。而嗰啲所謂代表飲食業界別勞工嘅人全部都係老細,根本依家打橫行都冇人理,係咁撳鳩低基層啲價同待遇,同政府喺度扯貓尾,然後剝削本地勞工。只能講依家就基層當災,遲吓成個香港結構性失業就唔好問點解
以前民主黨喺度呢啲問題就真係做到嘢,依家啲仆街建制派全部都係嗰啲孤寒庹縮老細,拼經濟拼條毛咩?嚟緊一大批基層冇嘢做,政府咁撚遷就啲商家佬,依家真係真攬炒啦
但讀書唔成的後生仔又有咩工做,相對比起地盤學師仲辛苦
有啲五十蚊個餐但啲飯小到貓都唔夠食
陳雲果d賤種日日吹墟舊時香港企堂既專業,就係鼓吹壓榨年青人入行做侍應
無人做咪全ai化電子化自動化囉,好撚想接觸企堂咩,係都要推下一代去死
連登仔日日話空姐唔敬業 但又體諒年輕待應 好難觸摸
咁咪叫中年人做
6日工, 12個鐘一日, 最低工資, 點同你做?
俾正常薪酬, 排住隊同你做啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞