年輕人不願做酒樓侍應,飲食業叫苦連天

127 回覆
3 Like 120 Dislike

【點新聞報道】古天樂拍宣傳片籲服務行業的人主動「做多啲」,打造港人禮貌之都。雖然政府最近公布本地失業人數仍是維持低水平,可是飲食行業仍然缺人令他們叫苦連天。

港人北上消費,除價廉物美外還有感受到良好服務態度。香港飲食行業大不如前已敲起警鐘,能繼續經營又面對人手不足。其中一間大型連鎖酒樓,因疫前解僱不少員工,到了復常已相隔幾年的事。那些舊員工不吃回頭草,又請不到人,人手一直短缺,最終侍應、部長甚至經理要大洗牌,狀況如踢足球一樣,每個走位如無人都要補上。所以,食客間中見到部長經理級賣點心,侍應負責攞位加水,好似移形換影,一時去了推點心車,一時又加水執枱。有侍應說:「着得呢套衫,乜嘢都要做,連經理都要洗廁所。」人手不足難免偶有遭客人投訴。這些傳統式酒樓已賣少見少。新式酒樓為省人手,叫食物由客人掃描下單,有些酒樓更在每張枱設置自動加水器,話雖是進步,客人則覺得樣樣自己做享受不到服務,質疑是否仍需要加一服務?還是時光倒流以貼士代替?

年輕人投身飲食業,少有會選擇入行酒樓做侍應,他們大多從事西餐、日韓等不同食肆。最近在一間抹茶專門店,訪問了一位年輕男侍應,他修讀護士,兼職是想減少父母負擔。這位年輕人叫阿峰,嘗試從他身上了解年輕人對香港感覺。他說自己沒想過移民,因為生於斯長於斯。他說政府做了不少事,覺得現狀不錯,是故會留在香港並想回饋社會。另一位比他年長的Wayne之前做過不少行業,他說年青時樣樣都想試,少有定下來做一份長工。但這次他想定下來,好好為自己事業打算。他在香港長大,沒想過離開。問及他們如今食肆大多由客人掃描落單,他們送上食物,快餐店也有此服務,何以還有加一服務?Wayne說:「客人可以選擇掃描或叫我們幫手,我們會做到讓客人感到賓至如歸。」

從事酒樓的侍應大多是中年人士,敬業樂業,年青一輩經過前幾年的社會及疫情事件,有些選擇離開,但最多的還是選擇留下。

(點新聞特約記者陳惠芳報道)

新聞鏈接:
《記者觀察|飲食業人手不足服務打折 客人疑問:還需加一?》
https://www.dotdotnews.com/a/202409/25/AP66f3662ae4b0d645a76cca1f.html

新聞来源: 點新聞
本文著作權歸點新聞平台所有,非商業轉載請註明出處來源點新聞,商業轉載請聯繫點新聞info@dotdotnews.com

咁短視 當年又炒哂
廿蚊張仲唔死出嚟做
唔夠人→乜撚都要做→做唔掂→走人→唔夠人→乜撚都要做→......
他說自己沒想過移民,因為生於斯長於斯。他說政府做了不少事,覺得現狀不錯,是故會留在香港並想回饋社會

咁都要加句唔好移民
又唔見西餐無後生仔做?
做侍應50k個月,5天工作,朝9晚6(1.5小時食飯時間)年底花紅兼N糧,自然有人做
加人工囉
唯有咁咋喎
加到大學生都肯同你做唔信請唔到人
以前返過炒散
又要聽經理指指點又要服侍西客
仲要見你後生有力比晒下欄野你做
即係本身你負責出餐都要幫手洗碗搬貨
仲辛苦過地盤
然後人工得70 一粒中左右 送兩單外賣都唔止
5天工作冇落場 22k一個月咪有人做囉
返十個鐘咪有人做囉

唉屌 講錯 廿蚊張既要求
朝十晚十 3點至5點半落場 返六日
日薪$500
加一本身就戇鳩,仲要唔係入員工袋
人工又低,又中間落場唔計錢,成半日比撚左你,企足全程,中間撞到西客又硬食,仲未計班廢老老細得閒整幾句有骨,屌鳩依家班後生廢青唔捱得,我地舊時billibala不如去做保安仲舒服

然後班撚人又係度話請唔到人,仆你個街,成個世界變緊,你套垃圾仲係一成不變
呢D咪就係露出狐狸既尾巴
成日都咩“生於斯長於斯”,“呢度出世所以係我屋企”。屌你老母呢度真係有當你係屋企人咩傻鳩
咁撚大碌韭菜仲我是人礦我自豪
低人工低技術 點解要做
呢個社會俾過啲乜嘢年輕人
回饋?
調轉睇,佢都知好多年輕人諗移民
咪係
好似文入面個後生仔咁
過兩年一畢業就月入40k
分分鐘仲高人工過間cafe個老闆
點會甘心比d咁既人騎住
酒樓最多成陣老人味
後生點會去做
仲要同班老野打牙骹9up
正常嘅姐姐 寜願去做兩餸飯 都唔去炒啦
民賤聯d狗嚟
客人則覺得樣樣自己做享受不到服務

唔係想享受服務
係無服務就唔想比加一服務費姐
股市四千億成交,飲食業叫咩苦?係咪黃屍?
最撚賤格係啲飲食業腦細間唔中就著草
乘機走數唔出糧
飲食業人工幾高都冇撚用 呢行極度唔穩定
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞