畢業生搵工感焦急 期望薪金與僱主差$7000

222 回覆
30 Like 42 Dislike
叫價任叫緊得架
最緊要最後有冇offer/成交價
譚仔要番shift 又早午夜更又星期六日紅日
番office工時間根本冇得比
香港fg人工當然低 邊個雇主會想請黃絲黑暴搞鳩自己
老實講,係d水泡科既人自欺欺人
讀自己冇興趣+乞食既科+出黎做文員仔

一邊學費4萬
一邊出黎做野,就算做最hea既濕鳩文員仔,一個月12-13k,一年都有15萬
兩邊來回夾埋差成20萬一年,讀4年即係差80萬

所以讀果科冇興趣又冇前途,真係早d出黎搵錢仲好
人地HKU 嗌2萬 你地恆大又話自己大學生嗌2萬
問心依家有幾多真係叻既大學生
長期沉迷連登鍵盤聖戰既自閉鬼國無時無刻諗住黃絲黑暴

向黃絲與耶撚發動聖戰,一生只為開po串黃絲同耶撚既連登仔 - 羅刹鬼國 #103616
https://lih.kg/3747376

連登越黎越多老鳳類型嘅自閉症患者出現
https://lih.kg/3713063
連登惹的禍
現實同數據兩回事,大家諗吓今年fresh grad攞幾錢人工?
支持,班畢業生搵工低過24000都唔好做
連登個個一畢業就5萬,24000都冇既工真係賤過地底泥
頂撚住,唔好中19腦細圈套
唔知點解近年啲傻仔好鍾意講話譚仔呀姐都唔止呢個人工啦
咁低下階層要比高啲人工係常識嚟㗎喎
佢哋覺得咁高人工又唔做譚仔?
On99
我識啲三大fresh grad好多都起碼兩萬幾蚊
但唔係三大又非專科果啲真係多數兩萬都冇
全民大學既後果
早2年經濟未轉差班00後仲覺得係僱主求人返工 勁撚串
而家要讀唔到大學,仲難過讀到
特別轉左DSE 之後,大學生水平等於以前中五
以前香港市道大旺咪係咁加係咁加囉
依家由治入興 又唔敢減人工驚引爆
香城咪有段片拍Fg人工25k
對唔住
冇預過你fg 份糧拎去租樓
咁你繼續失業啦人中之龍
咪開始請外勞
或者再加少少俾現有,總有人“無左份工唔得”會受
結果就係,fg繼續企硬唔好做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞