畢業生搵工感焦急 期望薪金與僱主差$7000

222 回覆
30 Like 42 Dislike

今年市道低迷,畢業生期望薪金與僱主有差距。求職平台「CTgoodjobs」今日(27日)公布《2024年畢業生薪酬及就業調查》,以網上問卷訪問435名應屆畢業生及235名僱主。

調查發現畢業生期望月薪為24,958元薪金,比2023年增加120元;而僱主則期望支付月薪18,317元,比2023年的17,293元上升5.9%。雖然僱主預算已較去年高出逾半成,惟兩者的薪酬期望仍未達共識,期望落差僅由去年的7,545元,收窄至今年的6,641元。

SOURCE AM730
https://www.am730.com.hk/%E6%9C%AC%E5%9C%B0/%E6%90%B5%E5%B7%A52024-%E7%95%A2%E6%A5%AD%E7%94%9F%E6%90%B5%E5%B7%A5%E6%84%9F%E7%84%A6%E6%80%A5-%E6%9C%9F%E6%9C%9B%E8%96%AA%E9%87%91%E8%88%87%E5%83%B1%E4%B8%BB%E6%9C%89%E5%B7%AE%E8%B7%9D/492191
距離FG 50K仲有一大段距離喎
專科都算,文科仔出嚟搵到份16k已經要偷笑
其實低過3萬蚊
集體唔做咪得
咁我地fg降低少少要求 就一就d燶閪僱主 開價43k囉
屌你啦,fg60k呀
真呀,00後要整頓職場
咁咪請磚才
Median gross monthly salary among Singapore fresh graduates increased by 2.69% in 2023: Survey
The median gross monthly salary among fresh graduates in full-time permanent employment was S$4,313 in 2023.

新加坡fg 收入好似高過香港 , 2.6萬左右
非專科fresh grad叫25k應該要正苦工先得..
真係識好多00後過緊夾租工廈studio生活
唔翻學唔翻工日日隊草
搵工開口就25k
其實呢啲人啲錢邊度黎
我都好嚮往

新加坡 各major fg 收入 , 香港大約係1.75萬
兼職:兒子
集體唔做理論上係迫到僱主
但僱主張萬七蚊拆落比幾個現有員工 叫佢哋做多啲
咁到頭嚟僱主冇蝕 但fg持續失業
我做咗3年Programmer都冇25k
有次經過BU見到班人影緊畢業相
一個女仔問另一個女仔
「你男朋友grad咗諗住做咩?」
「唔知啊。」
「唔驚搵唔到野做咩?」
「真係搵唔到咪去考警察囉~」
我:
搵錢淨係得返工
你個目光都幾狹窄
咁多位要企硬 no 60k no work
會唔會比啲0code PM指住個鼻笑
班傻鳩FG 成日諗到自己個月薪一開波就咁多
重要唔係專科
起IG見到好多都係咁
25k 發撚緊夢
唔係兌6咩?
24k
18K 不如去揸車⋯⋯
有啲再認真望下
仆街八大都唔係喺度發夢
所以做老師真係已經係最容易 接近50k
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞