【挑戰自己】十月攝影馬拉松交流

36 回覆
18 Like 3 Dislike
第十五日:「背後光」
本來想喺啲燈飾鋪影(旺角上海街同新填地街附近都幾多呢啲鋪頭)
收工時間前後去咗兩次都撞唔啱好嘅場口
有一日就撞到幾個龍友
當中不乏用拉記嘅大師
一見到「拉記」出現
廢腦即刻將部爛鬼70D放返入袋
然後扮等小巴,𥄫下龍友影相,偷下師先⋯
(其實有幾間燈飾鋪係好正嘅
如果有個靚女(或靚佬?)model
可以試下問下老闆借少少地方影相
不過就要留心啲燈嘅色溫
同埋記得帶反光板用返啲背景燈做補光)

廢腦我放棄咗响燈飾街影相後
沿住塘尾道行咗過深水埗(其實係行錯路)
點知錯有錯著响欽州街尾
見到太陽差唔落晒
餘暉影照,人影拉長
感覺好有feel
就影咗呢張相

影嘅時候特登稍為under
然後响電腦再㩒低啲個亮度
推返少少saturation
簡簡單單就係我想要嘅效果出咗來

半總結
三十日馬拉松題目
叫做完咗一半
(雖然有幾日係「預製品」
但都係今個月內影嘅
無用陳年舊相)
同埋都趁重陽嘅周末
去返啲好耐無去過嘅舊區「景點」
剩低嘅另一半題目
目前只剩大約三分一未有諗法 / 着落
(本來以為出街影人像係我最無符嘅一題
不過,星期六亂打亂撞走咗去美孚
响荔枝角公園個極限「運動場」
睇啲後生仔女踩roller踩板
影到幾張相可以用做portrait
而家剩低最難嘅應該係食⋯)
《拾悅 映》臨時加插中途站特別任務:「捕彗星」

朝早响隔離台見到話
今晚有機會見到幾萬年一遇嘅
紫金山-阿特拉斯 彗星(據講阿特拉斯係指希臘神話嘅巨神 ATLAS)
當即用之前追星睇時玩過嘅iPhone app查下
為咗搵個方便嘅地點試下捉彗星
(廢腦以前有試過影星空,但捉彗星係第一次)
五點左右去到大角嘴海旁開始等
又影左一輪日落(今日嘅黃昏彩雲好正)

過咗六點半左右,個天先叫做黑齊
(太陽落晒但遠處海平線仲有黃昏餘暉)
於是開始用肉眼同相機viewfinder去搵粒彗星
搵咗十幾分鐘都捉唔到粒「星」
心諗應該係粒嘢光度唔夠
於是開始用相機「長曝」兩到十秒嘅方法去搵
到大約六點十個字(我部機嘅時間同iPhone 同步)
先喺相發現彗星出現了
因為viewfinder睇唔到彗星
只好靠估調校鏡頭角度
試咗七八張相終於捕到粒星係相嘅中央位置

之後試唔同嘅ISO+F stop+曝光時間
叫做影到幾張比較清楚嘅彗星相
但係都要事後推下光同色

到七點三左右
係粒彗星俾雲層遮住前最後一刻

等左幾分鐘都再見唔到粒星出現(相都影唔到星痕)
咁就執嘢去買叉雞飯返屋企食

後記:是日無用腳架影嘅
係帶咗個好多年前响淘寶發現嘅腳架平移slider頭
然後放响海皮嘅石欄杆柱上面
包保唔會出現腳架俾風吹郁嘅煩惱
第十六日:「坦蕩蕩」
人老咗,身體機能退化
老來多病就預咗
但係對廢腦我來講
最慘莫過於雙膝關節退化
最近唔單止踎低起身有難度
連想用單膝跪攞低角度影嘢都艱難咗好多

好似影呢張相時
(係早幾日影落,唔係昨日油蔴地起卸區大火後影嘅)
就因為膝頭痛兼用唔到力
幾乎跌坐地上

之前來油蔴地呢個位影相
係無留意到有呢個「塗鴉」嘅
但睇落唔似新嘅
唔知當日留低呢句話嘅仁兄
而家係咪仲堅持緊MK嘅生活態度呢
第十七日:「導線」
之前提到過
响長沙灣/荔枝角西九地方法院附近影相時
見到由法院到荔枝角四小龍之間段路
長官放晒伸縮式鐵馬
呢張就係當日靈光一閃影低
做「導線」題嘅相

「導線」就係指引人向預定嘅方向走
而鐵馬都係唔俾任何人越雷池半步⋯
有規有矩、或者循規蹈舉係好事
不過,太多框架只會令人麻痺
唔敢think outside the box
或者唔敢跳出comfort zone
咪正正係當今班高官嘅心態

(今朝係高官發表施政報告,約略睇過啲所謂振經濟措施之後,藉張相來借題發揮。)
第十八日:「有feel」
偷得浮生半日閒
响櫃底摷返枝舊Lomo嘅art lens Petzval 出來
睇下仲用唔用到
呢枝鏡最大嘅問題係
光圈係要換唔同插片
(當年係有啲唔同形狀嘅插片做bokeh特效,例如心形、星形⋯
光圈最大係F2.2 (另一款好似係 F1.9)
所以鏡身上面會有個開口
容易入塵
隔咗咁多年,竟然只係有塵,無發霉,萬幸
但啲插片嘅漆面就變咗,有啲脫落
所以暫時未拎到枝鏡去影嘢

話說前幾日行過柏麗大道
(唔係去果個乜鬼美酒節踩場,廢腦唔飲得酒嘅)
見一條入口階梯換咗啲本土漫畫人物插圖
心諗,仲玩啲咁老套嘅「塗鴉」?

行到另一個入口嘅梯級
就見到有個女士停咗响階級上面
咁我就順手影咗幾張相

因為梯級塗鴉啲色麻麻地
於是轉做黑白來睇
稍稍tune咗下contrast同shadow(因為成張相大部係唔同嘅綠色)
個插畫就變得比彩色更出
成個畫面就似個女士猶疑緊(佢都停响階級上幾耐)
係咪要穿越去階梯後面嘅異世界桃花源咁樣⋯
(廢腦係由近年流行過嘅「躺平」「我們是最後一代」⋯
呢啲諗法而引用咗「豹哥」呢句歌詞《世界與你無關》做標題)
第十九日:「影後」
忽然諗起深水埗個南昌公園
原來已好幾年無去睇花
(春夏之間嘅火鳳凰同黃花風鈴好靚㗎
係前幾年山竹吹壞晒之後都無去過)
諗起南昌公園
係因為想去公園連接去大角嘴海旁嘅天橋度影「自拍照」
因為印象中呢條橋其中一頭
裝咗隔音屏障
即係可以消除橋外嘅景色入鏡

因為記得果度都好多晨運客
所以朝早六點幾就出發
去到條橋大約七點半左右
搞一輪之後
用iPhone 遙控70D試下效果
點知除咗晨運客
一早都有幾多人行經呢條橋

而經過嘅人唔少又係講普通話
仲有衣著大致相同
當時就諗點解咁多好似「著住制服」嘅普通話人出現
返到屋企上網一查
先記返起立咗國安法後
同國安法相關嘅「機關部門」
就係落戶喺南昌公園附近嘅大角嘴區
廢腦就聯想朝早見到嘅普通話人
係咪就係「國安」人員?!
第二十日:「鏡中的我」
尋日提到原本想喺大角嘴一條天橋
影第二十日嘅「自拍照」

不過,由於用咗張同一個景嘅「三人行」剪影做第十九日嘅功課
所以決定放棄呢張相(拍法)
(原本諗法係向羅大佑張《未來的主人翁》/《之乎者也》封套造型致敬
(網上圖片)
點解要致敬羅大佑?
廢腦後生响大專讀嘅影視製作第一分功課
就係用當年我好鍾意嘅《未來的主人翁》首歌
用我自己影嘅幻燈片(而家啲人叫正片)
配合隻歌變成MV响堂上交功課⋯
所以一見到自拍題
第一時間就係扮羅大佑造型影自己⋯)

唔扮羅大佑,諗咗幾日都無替代方案
(其實係有嘅,一人分飾四角,油白塊面再扮KISS樂隊,不過,廢腦無化裝品亦都唔識化裝⋯)
星期五下晝去咗幾個公園搵位/景
睇下有無靈感,結果行到身水身汗都係得個桔
唯有用最懶嘅方法
趁住有太陽就即刻响馬路邊舉機影張selfie

Ok, 算搞掂咗

來到呢度
呢個【拾悅 映】馬拉松完成咗三分之二
因為下星期一開始又要「閉關」幾日
所以星期日晚會預先交埋第廿二到廿四日嘅功課
第廿一日:「鏡花水月」
前幾日行去大角嘴海皮捕彗星期間
見到個半月已經升咗
咁啱响座玻璃幕牆大廈頂咁上下位
而玻璃幕牆就反映咗另一座大廈出來
頭頂盞燈胆閃一閃
於是順手映咗張相做是日嘅功課
不過,夜晚返到屋企响電腦睇
弊傢伙,個月球outfo…
唯有第二日再去返原位等月光
不過白等一場,因為月升位置唔同咗
因為食白果,於是慢慢行出太子
就係講都唔信
無心插柳竟然响太子見到月光
雖然前景座大廈嘅幕牆
反映嘅雲就唔多而且好似碎片
所以就影低咗呢張相

又藉相借題發揮下
奉勸啲高官咪發咁多無聊開口夢
乜乜經濟、物物中心
諗太多都係水月鏡花
好似乜狗搶高才來香港
真高才嘅又點會無公司搶住請?
仲有班唔知乜水竟然話
政府要多多照顧班搵唔到工嘅專才咁on9?
俾我就設定專才來港半年到九個月
都搵唔到合適自稱專才嘅工作(洗碗唔係專才啦)
就取消留港資格,要執包袱離港
咁又可以名正言順搵過批「專才」
第廿二日:「化作幻影」
呢個題目對廢腦來講
係技術上比較難嘅
因為要盡開光圈爭取個虛化背景
同時又要將前景虛化
如果影靜物就還好
但如果會郁嘅就隨時outfo

呢張相係攞枝舊Lomo Art Lens Petzval
(ISO 160 85mm F2.2 1/500”)
响公園試影嘅
條松枝唔係人工綁喺條榕樹「鬚」度
只係松枝勾住响條「鬚」度
因為少少風就令到個focus走晒
响另一個公園就見到一片細細嘅「芒草」

因為啲草吹得幾亂
所以把心一橫變做黑白相
效果幾好
仲有一張係保留顏色嘅
因為有慢跑客入鏡
幫張相加咗啲人氣

繼續借題發揮先
今日有兩個高官講嘅笑話
一個係超高官話
「唔好得把口,自己就只做實事」(大意如此)
好想問當初話「一日解決一個問題」嘅說話
有無實現到一半?
第二個笑話係
管交通嘅高官
提議地鐵同巴士要加埋阿拉伯話通告?
咦,我睇果啲中東炫富YouTube片
啲酋長出入都超豪超級房跑車喎
政府唔係想吸引呢啲大戶來港
而且想吸引班來香港逼巴士地鐵嘅人?!
第廿三日:「黑黑白白」
本來以為要等黃金時刻
或者日頭好猛
先出到對比高嘅畫面
好似呢張咁
就算陽光強,附近嘅圍牆同坡面嘅反光
都削弱咗個暗位嘅暗度
即使將contrast推到盡都無法做到淨黑淨白

反而又係無心插柳

响松樹下面避過雲微雨
抬頭一望見松枝上嘅小水滴
於是舉機一影
稍為over exposed少少
就得到上面張得黑同白嘅功課
都係阿Sam哥果句歌
「命裡無時莫強求」
趁機會向班自以為好掂嘅高官議員
送上一句逆耳忠言
雖然話命裡有時終須有
不過,隨口噏話想點想點
係唔會改變到命裡無時莫強求嘅現實嘅
要扭轉命運,要做嘅唔係求神拜佛或者做「啃老」族
而係腳踏實地咁做好自己應該做嘅事
第廿四日:「食好西」
影食物對唔講究食嘅老鬼來講
真係諗唔到計
點影都唔會似《黑白大㕑》或者職業Foodie影得咁好
所以廢腦我就由人出發啦

對廢腦來講
大排檔係食嘢嘅最好回憶地
細個時候,老豆贏馬嘅話(買廿次都有一次中嘅)
通常會一家大細去深水埗碼頭附近嘅大排檔食飯
(碼頭填咗海幾十年,近年個公園變咗露宿者天堂⋯
以前深水埗碼頭同時都係漁人碼頭
一早一晚都有唔同嘅漁家賣海鮮)
雖然都係普通嘅通菜腐乳牛肉
紅燒蝦碌、豉椒鮮魷果啲家常菜
但大排檔嘅火候真係另有一番風味
而家諗起都回味無窮

上面張相係下晝時分
响深水埗愛記影嘅
夜晚再去見唔到以前開响街邊嘅枱
原來搬晒入去啲街鋪裡面
同埋,雖然幾好生意
但就完全聞唔到以前大排檔嘅果種撲鼻嘅爆炒鑊氣⋯
(夜晚影嘅相失敗咗,所以要用下晝試影果張相頂檔)

提到通州街公園
每日下晝五點唔到
就有好多阿公阿婆沿公園條街排隊等免費飯
以前係北河飯店嘅明哥派俾啲「無家者」嘅
但廢腦見到每晚條龍(未計班「無家者」)
都最少一二百個老人
係咪明哥仲做緊?
話說超高官話「而家經濟正面」
咁點解仲有咁多老人家
要日日走出街响馬路邊排成粒鐘
等個救濟飯?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞