突發其想,如果將呢個世界既人歸類,係咪就可以減少戰爭?

49 回覆
5 Like 48 Dislike
yes
命運計劃
將唔同LV 既人分類
邊有咁易比你分類
喂 我可以又係lgbt 又反中 咁你點分?
我反伊斯蘭 又反中 點分?
點分都會有重疊㗎喎 ching
印象無政府理論定係古希臘先賢都有類似既諗法

例如所謂城邦係由唔同思想一致既人自願結社,所有城邦都需要行一致性民主(即法案通過需要所有人同意)人民亦有自由移民既權利。

或者最好就當一個城邦到達一定人口(例如2000)就要開始開拓新城邦,結果世界就會有無數個小城邦。

又或者係要有無數既政體,以城邦為單位促進政治多樣化,亦要確保城邦間既貿易被限制或禁止,同時有一定國際軍事力量防止城邦間既吞併同一家獨大。

而相應批評亦有好多,例如如果係右翼個套無政府既,左翼就會屌市場自由會無可避免做成資本主義或者法西斯城邦獨大
或者根本上反對無政府主義同民主既可能性。

不過我唔係研究呢飯所以都唔清楚
簡單既可以睇下Robert Paul 或者柏拉圖。
不過呢套現代一定行唔通
咁多主義唔係有霸權思想係入面就係有擴張性。
穆斯林覺得有傳教義務,所有非穆斯林土地都係非應許之地。
猶太人復國主義就係要霸埋巴人土地;大中華思想就要求領土完整(包埋人地啲海呀地呀咁)
美帝或者lgbtq個套就要迫人接受佢套民主外送同性別思想。

如果你唔接受佢地既思想甚至強迫所有思想走溫和路線/世俗化路線咁又點叫尊重佢地呢但你無可能同時接受世界有呢啲矛盾既主義共存
唔係黑鬼鐘意屌白女亞女
而係黑女大部份都係拜金豬西冇人要
睇tinder數據得知
歸零 就一定冇戰爭
正解
蛔就係要炸
你想減少戰爭嘅數量定規模
categorize哂後相信可以減少數量
但規模一定巨大化好多唔鋸被歸某類果啲就會打其他group
成group當哂目標嚟打
利申 ff
我都幾肯定咁樣嘅世界會更多戰爭,更極端
E個笑話好係邊度聽返嚟?
議長又要發射鎮魂曲了

唔聽話既全部消失, 我地係為左大家好既人類命運計劃
二元世界?
開多一個國家比你
70億個國家總有一個岩你
其實每個人既靈魂都係神既念頭

戰爭就係神既思想鬥爭

歸類就係精神分裂
兒登仔
某年報紙報導,外國唔知邊度搞嘅最好笑笑話冠軍
咁樣發達國家會死哂。 因為個個都霸權
你自由主義又唔歡迎左派咁叫咩自由主義
不如直接跟你標準去分類啦
咁咪仲混亂
根本每個人嘅意識形態取向會重疊同改變,夾硬分類係on9
唔work
剩係信共產嗰班已經要堅持要輸出革命"解放"埋其他group
元朝試過啦

蒙古族、色目人、漢人、南人
即刻開LGBT波
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞