結業潮 鴨寮街一路段空置率27% 商戶:受淘寶衝擊顧客齋睇唔買

179 回覆
82 Like 6 Dislike
好正常好多5金都搵9人笨
唔講淘寶
淨係講膠軟喉你去5金買一卷同電器行買一卷睇下差幾多
五金一般唔會俾淘寶影響,香港工程佬通常手工具都用來佬野,喺淘寶買差唔多價錢,淘寶唔係所有五金都有得賣,尤其係靚果d
淨係淘完轉售果d就死梗喇
淘寶已經rub左好多年 唔係今時今日既主要原因囉
貴咪唔買,品質唔好咪唔買
跟本見你生面口已經會劏你
啲平價野 你mark 高多1,2成冇咩所謂
佢班撚樣係幾倍以上
不過講到尾 租金真係最大問題
做來都係比租錢 你做埋我個份
係實體店睇完實物,然後網上格價同直送,已經係好多人嘅習慣
樓上叫雞係咪平啲?
咁工程佬本身都有相熟鋪頭買開既…
咁咪賣啲淘寶冇嘅嘢囉屌你
五金鋪真係割水魚無極限,唔講淘寶,就算係日本AMAZON 都平一截。

如果唔係急用,真係唔會幫襯。最近老婆係五金鋪買咗卷3M雙面膠紙,要38蚊,當晚佢問我日本 AMAZON 賣幾錢,一CHECK,只係 398円,跟住佢就話下次日馬買嘢,加兩卷返嚟。
當然啦,手寫單開大條數,再返去CLAIM 錢。
以前仲有班黃絲唔肯用淘寶、 佢地都仲會幫襯實體店
而家佢地都移哂民
你問下宅sir睇下佢點睇而家大陸要整翻德國質素唔係咁難㗎咋
同埋而家勁多師傅本身都大陸人又唔追求靚料靚工具,啱啱夠用唔死得人就算

佢自己都要同廠商傾oem代理大陸貨,要mark價同淘寶唔差太遠先有得做
其實佢地賣外國貨應該唔會貴過淘寶
但成間野都係賣埋D大陸貨仲貴成倍以上
你叫人點去你度買
得罪講句
淘寶 amazon平你一半
但買件野一模七樣仲要比多十幾蚊送埋上門唔洗同人逼

網購係全世界趨勢

d實體店仲係咁樣原地踏步邊有得做牙
街市見你後生都一樣加價呃秤
用得淘寶入都唔係咩大數 五金舖不嬲都唔係做啲小市民生意架啦
手寫單 接公司job
除左好緊火 唔係都唔去五金鋪
期望通過淘寶在香港難以提供的維修服務,包括行李篋及電動車維修等,在艱難的環境下殺出一條血路。

香港維修費加多少少可以買全新
唔急咪去你度試啱size型號上網用1/5價錢買
lm學嘢
「好恐怖呀,因為個個都網上買,好多人嚟睇,跟住就網上買喇,最麻煩係呢種,影響到好多生意。」

入去睇下都比人當麻煩友,搵鬼入去買咩
鴨記啲野咪又係淘寶貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞