結業潮 鴨寮街一路段空置率27% 商戶:受淘寶衝擊顧客齋睇唔買

179 回覆
82 Like 6 Dislike
本港出現結業潮,消費向下流,但近日有網上討論區帖文稱,深水埗鴨寮街出現倒閉潮。《香港01》於中秋節下午(17日)到場觀察,雖然街上人流仍絡繹不絕,但五金店密集的近南昌街路段,其中一邊共26個舖位中,竟有7個舖位正在招租,空置率高達26.9%,即每四個舖位便有一間「吉舖」。
有苦苦支撐的五金店分析指,由於受到淘寶等網購平台衝擊,部份顧客只看不買,以致不少同業於近月捱不住執笠。亦有電訊店形容每日顧客量「寥寥可數」,估計與經濟不景及北上消費有關。被問到會否考慮結業,店主只報以輕嘆︰「唉,見步行步咋,都好難講。」
鴨寮街五金雜貨店店主王先生︰「好恐怖呀,因為個個都網上買,好多人嚟睇,跟住就網上買喇,最麻煩係呢種,影響到好多生意。」

鴨寮街風光不再?踏出深水埗港鐵站即有旺舖招租
深水埗鴨寮街在過去數十年聞名於電子零件及產品,「鴨記」已成為港人心目中平靚正的代名詞。不過作為平民聖地的鴨寮街,似乎也逃不過疫後經濟衰退的影響,近日便有網民發現街上出現多間吉舖,疑似出現倒閉潮。
《香港01》記者在中秋節下午3時正到鴨寮街觀察,街上雖然人潮如鲫,但深水埗港鐵站A2出口處路口的轉角旺舖,竟然落閘,貼滿招租告示;連鎖壽司店爭鮮旁邊更有3個舖位,同樣正在招租。

踏出深水埗港鐵站A2出口後,眼前位處路口的轉角旺舖竟然拉閘,貼滿招租海報。(黃浩謙攝)

吉舖主要以五金店為主,部份則是音響店及找換店等。(黃浩謙攝)

鴨寮街(欽州街至南昌街段)的空置率約10.1%。(黃浩謙攝)

吉舖主要原為五金店、音響店及找換店等
經粗略估算,鴨寮街(欽州街至南昌街段)合共約138個舖位中,有14個舖位正在招租,部份未拆卸的招牌顯示,該批吉舖主要以五金店為主,部份則是音響店及找換店等。換言之,目前該路段的空置率約10.1%,只能稱作「十室一空」,相比尖沙咀栢麗購物大道高達25%舖位拉閘,並不算嚴重。

北河街至南昌街路段近三成舖位空置
然而,若將範圍縮窄至五金店聚集的北河街至南昌街路段,其中一邊共26個舖位中,竟有7個舖位正在招租,空置率達26.9%,即每4個舖位便有1個結業。

七旬老街坊觀察到旺丁不旺財︰經濟唔好嘛
老街坊最能感受到鴨寮街的轉變,年逾70歲的龔伯伯已搬離深水埗多年,但偶爾仍會專程由觀塘乘車到北河街街市買餸,順道與左鄰右里聚舊。但他近年便觀察到鴨寮街只旺丁不旺財,「人流就多,但我諗購物就差好遠喇,經濟又唔好嘛,嘢又貴嘛。政府應該留意下呢啲啦,為大眾着想下。」

年逾70歲的龔伯伯觀察到鴨寮街只旺丁不旺財。(黃浩謙攝)

不少老街坊及店主見證鴨寮街的轉變。(黃浩謙攝)

五金店受淘寶等網購平台衝擊 顧客只看不買
有賣五金雜貨店正開設在空置率最高的路段,與兩間吉舖相鄰。店主王先生表示,由於受到淘寶等網購平台衝擊,部份顧客只看不買,以致生意每況愈下,例如隔壁店便在上個月捱不住結業。「好恐怖呀,因為個個都網上買,好多人嚟睇,跟住就網上買喇,最麻煩係呢種,影響到好多生意。」

為應付租金等開支 憑一己之力每日營業14小時
除了顧客轉攻淘寶外,王先生認為高昂的舖租及員工開支,亦是結業潮的主因。因此他為了應付月租8.5萬元,毅然憑一己之力,不聘用員工,每日營業13至14個小時,期望通過淘寶在香港難以提供的維修服務,包括行李篋及電動車維修等,在艱難的環境下殺出一條血路。
但王先生對未來市道抱持悲觀態度,他估計隨着網購速度不斷提升,就像內地的零售現況,實體店或會走向沒落。「會愈嚟愈差,可能下一年更加差。」

五金店店主王先生表示,隔壁店便在上個月捱不住結業。(黃浩謙攝)

電訊店形容顧客「寥寥可數」 料與北上消費有關
開業40多年的正豐行主售電訊器材,年逾60歲的店主邱先生,也見證着鴨寮街的滄海桑田。他表示,上世紀80年代街上熙來攘往,疫情後卻水盡鵝飛,形容每日顧客量「寥寥可數」,估計與經濟不景及北上消費有關。
電訊器材店正豐行店主邱先生︰「主要係市道差,人流少咗好多。平時呢個時間點會坐喺度咁得閒啫?唔會有咁得閒。」
邱先生期望政府能夠推出措施,例如再派發消費券等,刺激市民留港消費,否則將有更多商戶陸續倒閉。被問到會否跟隨行家考慮結業,他只報以輕嘆︰「唉,見步行步咋,都好難講。」

電訊店店主邱先生形容每日顧客量「寥寥可數」,估計與經濟不景及北上消費有關。(黃浩謙攝)
班友都係賣淘寶貨
點解要比你賺呢
返京東買二手機又新又平 係舊電唔知點搞 不過香港都唔良心得去邊
「若將範圍縮窄至五金店聚集的北河街至南昌街路段,其中一邊共26個舖位中,竟有7個舖位正在招租,空置率達26.9%,即每4個舖位便有1個結業。」
你淨係計 7 個鋪位招租嘅話,空置率 100% 𠻹
邊有人噉撚樣計數
五金急會係到買
淘寶快極都要兩日時間
去閑魚APPS買半新機
有埋成個團隊幫你驗機
睇完自己淘咪得囉
淘寶都唔係依幾年嘅事啦
好耐之前已經淘寶緊

你做到好似特賣城咁平過淘寶咪得
邱先生期望政府能夠推出措施,例如再派發消費券等,刺激市民留港消費

派消費券去鴨記買野
大勢所趨,任你廢老點up都改變唔到
唔識五金嘢真係淘寶方便好多,影相就search到你要嘅嘢
五金舖邊會冇生意
同DC9 一樣 永遠唔係自己嘅問題
其實係睇完厭啲貨垃圾買唔落手先上淘寶買。係貴店雙手送生意比人賺
執10開16
急起上嚟 貴10倍都要買架啦
唔通又等兩日咩
特賣城愈做愈有,就嚟個商場2層都俾佢霸晒

鴨記街檔就繼續淘寶野賣10倍價錢,然後喊苦喊忽
鴨寮街最旺應該係sim卡鋪
淘寶百幾蚊嘅嘢門市賣500,如果唔係急用,深圳運過嚟等2日做咩唔等

資訊流通物流方便就係咁。
我覺得係俾特賣城同淘多多頂死
最旺係合益泰腸粉同朗益燒味
人流最多係鴨記公廁,如果一人收一蚊都發達
居然仲未被人封 好多搵大陸人實名賣卡
根本特賣城既商業模式先係而家市場所需
既然大家都可以淘寶,你開鋪mark高個價只會淪為淘寶show room
仲要而家1688已經可以兩件起批
你開間鋪,做唔到同源頭傾批發價
真係不如唔好開鋪
淘寶唔係近年先有㗎 而且淘寶自己銷量都下降啦。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞