警方上周北角擊斃精神病人 死者遺孀哭訴︰我很後悔報警

238 回覆
311 Like 30 Dislike
上周北角一名精神病人因襲擊家人,被警方擊斃,死者家屬到警察總部請願。家屬指當時有三名警員到場,手持盾牌和長棍,認為沒有必要開槍。

死者遺孀李太:「我重覆講很多次,說不可以開槍,但我不知道為甚麼警察都開槍。你不可以開槍打死他,就算你打,都可以打手、腳或肚。警察是專業的,但為甚麼你不使用最穩妥的措施?我報警是叫你們來幫助我,不是叫你來殺死我老公,我很後悔報警。」
煽動仇恨警務人員
睇得港英年代影視太多
以為警察開槍有好多限制
仲會警察都可以坐監
你老公唔係渣住刀係現場就無事
警察是專業的長官:咁開槍快呀嘛
共產黨旗下嘅香港政府已經將呢件事定咗性:

「蕭澤頤說,當天事主雙手分別持剪刀和菜刀,警員當時已重複警告,希望對方冷靜並放下武器,但在突發的電光火石之下,事主突然衝向警員,當時最近的距離只是1.5米。他希望大家認真思考,如果面對同類情況,是想在場警員果斷制止對方,還是用其他方法嘗試叫停對方、與他談判。任何人如果以致命武器施襲,警員都會作出專業和果斷的反應,盡快避免任何人士,包括警員和市民受到嚴重生命危險或傷害,並強調警方非常重視今次事件,港島總區重案組會作出全面調查。」

可見係非常正面嘅評價,家屬要識得解讀聖意,所有鬧事者一律後果自負。
警察是專業的

呢句已經錯咗
平時係街見到都知咩事
大把散仔奀過我
唔靠槍你估靠體能可以制伏到人
3打1,淨係拎刀都要開槍有晒盾
少件精神病癲佬係件好事
其實個盾咩 size
唔好意思,呢度支持細路都可以照殺(加沙/巴勒斯坦),有刀開槍好小事
建議用國安法拉埋佢
竟敢批評警務人員執法
支持警察一槍打死個白卡佬
諗起鍾sir幅相有d驚添,你知d警員幾咁克盡己任架啦
其實喺學堂有冇教過對住白咭佬點做?
哈 依家呢個咁嘅時勢 自求多福
妳老公揸住刀衝緊埋嚟㗎!咁近距離個差佬邊有可能瞄準到開鎗射手射腳呀阿姐?
連登仔思維偏激過納粹
有攻擊性既精神病人好難搞
白卡都有老婆
平時身經百戰都難話想打邊就打邊,何況大部分警察隨時到退休都未試過實戰開槍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞