家超對比大陸即係咩官級?

169 回覆
5 Like 35 Dislike
而家香港人興自我矮化呀嘛 家超真係夠地道
正部級
即係省長level
特首係一級行政單位首長 最少都省長級
而香港有經濟同部份外交特權
所以計落應該仲高省長半級 近副國級
以前董/曾年代 出去見人同上京都係副國家級待遇
當時仲有得同中央傾兩句
去到梁/鄭就變左市長 完全under 西環
而家去到李 直頭當自己under 深圳

政治地位大約係:
聯邦自治區首長(副國)->直轄市市長(省級)->深圳市南片區區長(廳級)
依家管埋國家安全,其他省市嘅政府無呢個權.
紀律部隊有教點企無教點坐
你所講係無錯,從表面上係好似係咁
不過中共政治環境一向係以實力同影響力劃分
點解鄧小平可以高級過國家主席? 因為佢有影響力
歷任特首同香港對中國嘅影響力都係自老董之後每況越下
老董嘅背景可以直接搵到老江傾計
但之後嘅特首已經好難直達天聽
689同卡超可以瀨到習大大一定9衝去瀨
就係無得直接接觸,先要認中聯辦做大佬
亦可以咁睇,香港成個經濟環境同世界地位都唔再有超然地位
仲憑咩覺得可以會同國內省級或北京上海睇齊
你負責管廁所,劃你個級別去到總經理同級都無用
超級繽紛主席
其實就算聯邦制都唔係計面積
上面好搞笑

青海省 大過 上海/深圳 N倍

咁青海省省長 唔通地位又高過 上海市長/深圳市長咩
而家變村委書記
可能連個深圳市長都當佢nothing

市委書記呀?
對比清代民官應該3品
之前有特別待遇,而家鬼佬當你中國地區,未來接見按照特首只係中國省長規格
港澳辦鄭x鴻就係
直轄市市長咪同省長同級
老董時 平起平坐 差半級
直轄市市長同省長同級。
黨委書記就會再分。傳統直轄市市委書記、同廣東、新疆省委書記會兼任政治局委員、已經係副國級。又會比其他省委書記 (中央委員) 高。
街市管理員
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞