家超對比大陸即係咩官級?

169 回覆
5 Like 35 Dislike
副總理
因為回歸之前傾過特首地位唔可以太低
只係宜家不停自貶身價
例如:

陝西省長趙剛
2004年4月任中國北方工業公司副總裁。
2007年12月任中國北方工業公司總裁。
2010年9月任中國兵器工業集團公司總經理助理,中國北方工業公司總裁、黨委副書記。
2013年9月任中國兵器工業集團公司副總經理、黨組成員。
2017年9月任中國一重集團有限公司董事、總經理、黨委副書記。

家超
1977年成功投考皇家香港警察,加入香港警務處,成為見習督察,後在1989年晉升至警司(憲委級職級)。

1997年,李家超獲晉升為總警司(首長級職級)。在任期間,曾經駐守於偵緝及情報等多個部門,及曾經出任不同偵緝部門的主管,包括刑事情報科情報搜集組、西九龍總區重案組及情報組、毒品調查科以及有組織罪案及三合會調查科等等,擁有豐富偵緝經驗。及後,李家超透過警隊與查理斯史都華大學的合作計劃,取得公共行政碩士學位。
司禮監

你又唔係行聯邦制
面積有咩用?
計GDP咪知係咩級
副國級
你好撚醒呀
咁西藏 新疆 甘肅 內蒙 東北三省 咁撚大
地位係咪最撚高?
省書記咁上下 高級過市長,同省長同level但冇權
名義上應該係副國級
實際上就正部級,不過依家應該不如正部級了
正經答,正部級

最高係正國級(政治局常位委)、落一級係副國級(廣東省同直轄市委書記、政協副主席例如董伯同689),再落一級係正部級(其他省長、部長) 。
名義唧
實際都係當外人屬編制外
冇係上面撈過都冇累積到啲人脈
人哋講派系
九品芝麻官
睇人工
應該大陸總統或者大陸皇帝
中國北方工業? Norinko啊~
国家兵工廠個阿頭啊,做得呢個位一定係親兵親信,典比
直轄市市長 , 中聯辦就係直轄市委書記
認真國級,大個省長
香港市市長係姓夏
超哥副市長啦
董建華第一屆嗰陣述職直頭當外賓咁同江澤民平起平坐
第一屆尾第二屆曾蔭權就搞到自己受港澳辦管咁
係689先至搞到 under 中聯辦咁樣,述職唔再平排坐會面,變成坐下手位
計枱面得啖笑啦!
即係你而家笑鳩翠翠啦
咁你要睇下邊個坐緊個位既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞