美國情報員:以色列「Call 機炸彈」行動已策劃15年

168 回覆
199 Like 4 Dislike
黎巴嫩近日接連發生呼叫器(BB Call)與手持對講機爆炸事件,造成至少37人死亡,逾2900人受傷。美國一名情報人員最近證實,以色列參與了這起連環爆炸中呼叫器的生產,而且這個被稱為「供應鏈攔截」的行動已策劃了至少15年。

ABC引述這名消息人士指出,這些呼叫器被植入了1至2盎司的炸藥,並透過一個遙控裝置引爆,旨在削弱真主黨的行動能力,而以色列通過空殼公司、多層次的情報官員及其資產,假借一家合法公司的名義製造呼叫器,因此公司內有不少人其實也不清楚自己實際上是為誰工作。

報導稱,美國中央情報局(CIA)一直對此持保留態度,認為相關行動對無辜者風險過高,但以色列堅持決定執行計畫。當地9月19日,真主黨領袖納斯拉勒(Sayyed Hassan Nasrallah)嚴厲譴責了這起攻擊,並表示以色列的目標是在這起行動中殺死至少5000人,所幸真主黨最高領導層使用的是舊款呼叫器,而且不是所有呼叫器都被分發了出去。

真主黨目前正對爆炸案進行全面調查,而負責生產涉案呼叫器的匈牙利的BAC Consulting KFT公司和被捲入案件的台灣廠商Gold Apollo(金阿波羅)暫時還未回應媒體置評請求。匈牙利政府強調,BAC所生產的呼叫器並未流入國內市場。
以色列人真心癲
相比起班塔熱班&塔郁班
只會用15年時間CAP水
叫班包頭佬收手返屋企祈禱啦,你地真係唔夠人鬥架
可以咁精準投放
有足夠時間去整曬Profile Relation
成個組織都起曬底
美國佬扮知抽水
一邊為宗教為理想

一邊為錢

兩者差天共地
所幸真主黨最高領導層使用的是舊款呼叫器

「呼叫器」呢𠆤term令人聯想到

中東婦女 伊斯蘭婦女 一直被迫害

𨚫 叫天不應 叫地不聞
有報道話,原本唔係揀呢個時間爆,因為有部份機身發熱,壞機冇拎返去以色列安排維修站維修,喺街檔拆開發現咗有可疑物件,以色列驚單嘢黃咗立刻撳掣全部爆曬,有包頭阿差話call 機出咗啲不正常的字體,正常人自然反應,都會放近面部前睇清楚,延遲幾秒爆炸,一爆對眼就冇咗!
古有勾踐臥薪嘗膽16年滅吳國

今有以色列供應鏈攔截15年滅真主黨

揮劍只有一次但磨劍已經磨左10幾年
因為佢哋冇得用呼叫器
真心似鳩up
中國是大贏家
多左大量電子設備訂單
真係決心嘅表現
以色列冇垃圾左膠,佢地明白同山蕃講嘢係要打撚到佢哋死先聽得明人話
用15年時間 耐心同決心
啲人成日話美帝反恐先鋒但美帝都會去同人坐低傾,以色列直接炸你老母臭西講多句都嘥氣
咁即係 公開承認10月7日
屠殺以色列軍方係事先知情

哈瑪斯大規模調集幾萬飛彈,幾千人
兩大近援就係真主黨同伊朗

而今次大規模爆炸
係一大堆真主黨武裝系統既人中招
其實呢班人呢幾年唔會搭飛機咩
呢啲實過唔到X光機
當年班老納粹 諗住最尾幾年係南美安渡餘生
以色列都照夾佢哋返去審
15年算係乜。
如果以色列鋪多幾年
等舊嗰批call 機都換埋

真係有機會一家人最緊要齊齊整整
人哋有嘅係時間同不停生仔
Plan咁耐都無比人發現

咁呢個咁長既計劃而家執行
係咪代表以色列玩緊end game?

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞