國民黨提案「民國重返聯合國」

45 回覆
61 Like 7 Dislike
咁而家宣誓嗰陣時佢做緊乜嘢總統?

台灣民主國總統還是中華民國總統???

屌你老母執政12年,都唔夠膽搞獨立改國號公投廢柴垃撚圾就喺咁多嘢講

蔡英文執八年,賴清德最少四年,咁撚長時間足夠畀你改國號你都唔做
其實個憲章係錯撚曬

乜撚嘢叫歸還??

中華民國之前係中華帝國,在之前係大清帝國

由頭到尾1949年之前都唔係共產黨中華人民共和國執政,點撚樣歸還???

呢條聯合國二按一開波已經錯到甩曬碌
竟然係國民黨提出,仲以為班人冇晒風骨
睇嚟佢地都睇衰大陸
此post必沉
散會先提動議,唔好留番拜山先講
反問當回應咗?
想但都唔敢改名做台灣國
當年陳水扁都試過
睇上次選舉就知道呢班人無骨頭
係兩岸問題上, 統又唔敢講自己係統派, 獨又唔敢講自己係獨派
就只係用返國民黨最擅長既策略 - 以拖待變

老一派國民黨係統派, 但中新一代已經唔係統派
台灣島上政治現實就係, 上至官員, 下至百姓
無論有無講到出口, 有機會獨立, 都係會密密做, 密密支持
到真係要武統, 打到黎時, 就即刻揮動五星紅旗, 唱義勇軍進行曲
打仗? OK, 你先上, 我殿後

因此, 日前中國宣佈最消台灣農產品免關稅待遇, 將藍綠一齊打
就係睇得出藍營班人無能之餘, 仲要向獨派演變
palestine要入UN有支持
台灣有樣學樣
唔違反,因為2758只係驅逐蔣介石代表去代表中國,而家中華民國政府點會係蔣介石代表呢?

所以呢樣從來都係國際權力問題,美國有心玩嘢可以直接落水牽頭
正式用語係修憲,不過第一步民進黨唔夠飛係過立法院,22年改投票權到18歲夾埋地方選舉已經係公民復決修憲衰咗一次,dpp無能力啟動修憲程序
蔡做8年民進黨都拎唔夠3/4席搵條撚修咩
賴清德今屆仲要係跛腳鴨,立法院畀藍白揸莊
條友都忽忽地
非洲幫今次識做啦
承認得巴勒斯坦,點解唔承認得中華民國
東亞版two state solution
佢係黃毓民既忠實信徒,平時黃毓民都係咁講(執政12年都唔夠膽搞獨立改國號),做得信徒自然就冇腦只識執黃毓民口水尾
當年係話「驅逐蔣介石的代表」,不過蔣介石同「蔣介石的代表」一早死咗九世,法理上呢個條文已經冇咗效力
驅逐左普京既代表先講啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞