國民黨提案「民國重返聯合國」

45 回覆
61 Like 7 Dislike
【明報專訊】國民黨立法院黨團昨提案「中華民國自始反對2758決議」,籲北京「正視中華民國存在的客觀事實」,並呼籲聯合國大會「盡速接納中華民國重返並完整參與」。聯合國大會總辯論之前,9個台灣友邦19日聯名致函聯合國秘書長古特雷斯,支持台灣推動參與聯合國。美副國務卿坎貝爾18日認同第2758號決議未提及台灣地位。澳洲、荷蘭日前通過動議「拒絕中國扭曲2758號決議」。

聯合國第2758號決議,承認中華人民共和國政府的代表是中國在聯合國組織的唯一合法代表。

(綜合報道)

原文網址:https://news.mingpao.com/pns/%e4%b8%ad%e5%9c%8b/article/20240921/s00013/1726852785693
咪即係「台灣入聯」,国民党真大膽
中華民國,那來的台灣
韓國魚之前唔係拉隊走人嫁咩 而家又跟返?
你真係無睇開時事嗰喎,《中華民國在臺灣》有無聽過?

民進黨同国民黨都有提出過呢點,咁咪即係一邊一國,阿扁個理論
民進黨係想同大陸切割
國民黨就仲發緊中華民國夢
民進黨廢撚到戇鳩
無論武統定國民黨賣台
台灣都係五年內納入中國版圖
到時喺聯合國又多一票
因為無論你咩立場 認唔認同都好
喺台灣你都冇辦法否認個政治現實係台灣依家係政治獨立嘅政治實體 個政權名叫中華民國
就算台獨立場嘅賴清德 佢都係要宣誓效忠中華民國
相同地就算深藍陣營都知就算我支持三民主義統一中國 依家嘅中華民國都只係管台灣

只不過依家藍綠想搶主導權
先唔講成功率 台灣政府用「台灣」定「中華民國」去申請加入聯合國已經差好遠
民國返聯違反2758
台灣入聯就同2758完全無抵觸
2758成篇全文無提及過台灣半隻字
無人敢認你台灣國
咁首先你自己改返個國號先
問題係你想申請入會
多少都提交啲身份證明文件話佢知你係乜水
咁憲法、國璽呢啲嘢都係寫緊中華民國
咁個秘書見到 China 呢
就要 check 吓 2758 喇
咁國民黨個方法就係改咗2758先
聯合國某常任理事國:noted with thanks
總統賴清德早前已經講咗,台灣就係中華民國
「中華民國殘存領土」同「台灣國」只係一線之差,即使國民黨拎返「中華民國」呢個招牌搬返上聯合國,但「中華民國殘存領土」嘅國民(即係今日嘅台灣人)仍然可以投票決定「中華民國」嘅國土範圍,以今日台灣人嘅民意,結果不言而喻。
成篇文唔止冇提過台灣
實際上連「中華民國」都冇提及過
原文只係話驅逐「蔣介石的代表」
講左幾十年啦 仲五年 細細個d人成日話兩岸開戰 福建對岸台灣控制既東引島一定發射東風導彈去搞掂香港
而家只不過係重提當年美國佬方案 中華民國同支那雙雙都在聯合國既方案啫不過當年支那反對
而當年美國佬需要支那對抗蘇聯所以忍支那 而家美國佬都唔需要支那啦 蘇聯都解左體
馬其頓當年都唔係用原本國名加入
你識唔識架
真係想切割就修憲做台灣共和國啦,
兩黨都只係用意識形態穩住基本盤啫,唔使咁認真睇政棍嘅口號。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞