真主黨傳呼機爆炸︱學者、人權律師:以色列正進行國家恐怖主義

70 回覆
17 Like 65 Dislike

黎巴嫩多地連續發生通信設備爆炸事件。兩天之內,類似事件已造成逾30人死亡,4000多人受傷,遇難者中包括多名兒童和醫護人員。雖然以色列則照例採取「不承認不否認」的態度,至今沒有回應。但國際社會普遍認為這是由以色列組織策劃的行動。
一系列襲擊看似針對黎巴嫩真主黨成員,但發生在鬧市的爆炸導致不少無辜平民被殃及,傷亡慘重。全球多個人權組織、律師及學者直言,以色列此舉堪稱國家恐怖主義。

美國人權律師胡瓦伊達·阿拉夫(Huwaida Arraf)認為,以色列此舉違反了國際人道法和聯合國《禁止或限制使用地雷、誘殺裝置和其他裝置的議定書》

在阿拉夫看來,只有採取措施保護平民,並確保爆炸只擊中合法的軍事目標,這些襲擊才能被認為是合法的。然而,黎巴嫩的這些爆炸在發生之前沒有任何預警,且發生在公共場合,這「事實上符合對國家恐怖主義」的定義。

英國工黨前領袖郝爾彬(Jeremy Corbyn)創立的「和平與正義計劃」18日發聲明,直言以色列17日的襲擊堪稱「國家恐怖主義」,必須受到國際社會的譴責,該組織還呼籲對以色列實施「重大制裁」。
左膠左癌
以軍正義之槍,永遠唔會殺錯人的
佢地冇做錯到
質疑我唯一真神,一陣炸埋你
所以真主黨射火箭去以色列唔計?
Huwaida Arraf (born February 1976) is a Palestinian American activist and lawyer who co-founded the International Solidarity Movement (ISM), a Palestinian-led organization using non-violent protests and international pressure to support Palestinians.

知咩事啦
嗯, 等我睇下quote 左邊啲"學者、人權律師"先

1. 人權律師胡瓦伊達·阿拉夫(Huwaida Arraf)
巴勒斯坦人

2. Jeremy Corbyn
俾工黨踢左出黨既"英國工黨前領袖", 實際上而家係無黨派議員

3. 上海外國語大學中東研究所教授劉中民

4. 北京大學助理教授梅華龍

完全係one sided opinion
襲擊以色列時就真主黨,被襲時就休班真主黨(平民)
pin la
其實無證據顯示係以色列做
用國家名義殺人不犯法

好心佢跟cy 學下y 理
689政治家
全部真主黨既人
有哂target 唔係random無差別攻擊
普遍認為係以色列做就評論,仲要頭盔都唔戴
呢班人仲話係律師政治家
真係得啖笑
下,收機個班係真主黨成員
據講炸傷左一個細路, 可能係爆炸既時候咁岩係附近

你可以話佢未"完美", 但因為一個Collateral damage 就話要聯合國制裁既話咁美國都應該要俾人制裁, 老美年中啲無人機都炸錯唔少平民

至於咩國家恐怖主義就更加係無厘頭鳩up
恐怖主義最基本定義係以差別攻擊為手段散播恐怖黎達到政治目的
以色列今次既行動正正係相反, 由一開始設陷阱開始就完全係針對真主黨既攻擊黎, 普通人根本無可能買到果堆上左炸彈既pager
相反, 真主黨, 哈馬斯經常對住民區射飛彈呢啲就真係恐怖襲擊啦
下,收機個班係真主黨成員
據講炸傷左一個細路, 可能係爆炸既時候咁岩係附近

你可以話佢未"完美", 但因為一個Collateral damage 就話要聯合國制裁既話咁美國都應該要俾人制裁, 老美年中啲無人機都炸錯唔少平民

至於咩國家恐怖主義就更加係無厘頭鳩up
恐怖主義最基本定義係以差別攻擊為手段散播恐怖黎達到政治目的
以色列今次既行動正正係相反, 由一開始設陷阱開始就完全係針對真主黨既攻擊黎, 普通人根本無可能買到果堆上左炸彈既pager
相反, 真主黨, 哈馬斯經常對住民區射飛彈呢啲就真係恐怖襲擊啦

typo
以色列好在夠壘水, 係美國又有足夠影響力唔駛人面色, 係自己地頭執行家法, 任你班左膠點嘈都可以啋你都戇鳩!!
呢啲冚家剷國家從來無平民唔平民
只有係恐怖份子同將會係恐怖份子
唔順咪再打過
哂9 氣
同中共一樣,理鳩你左膠點制裁
照樣搞鳩維吾爾人,黎智英,gphone
唔駛人面色, 係自己地頭執行家法, 任你班左膠點嘈都可以啋你都戇鳩!!
香港都係,根本全部恐怖份子黎
平時恐怖份子都自爆架啦, 都ON99
當年長春圍城又如何, 最緊要羸左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞