特朗普:若賀錦麗當選,以色列可能2年內消失,投民主黨的猶太裔要驗腦

42 回覆
61 Like 14 Dislike
美國總統大選進入倒數一個半月,共和黨候選人川普(Donald Trump)19日向猶太裔選民拉票,但他卻語出驚人地向在場選民表示,若賀錦麗當選,以色列2年內就會消失,猶太人要對此負責。

根據《路透》報導,川普19日出席華盛頓「以色列-美國委員會全國峰會」(IAC)場合,當場對支持民主黨的猶太裔選民嗆聲,先是抱怨猶太裔選民的民調,選擇賀錦麗的人高過他,後更揚言若賀錦麗贏得選舉,以色列可能在2年內不復存在。

川普還稱,投給賀錦麗或民主黨的猶太裔應該要檢查一下腦袋,喊話猶太裔投給他,他會成為猶太裔的保護者,猶太裔在白宮最好的朋友,將使以色列再次偉大。

但若猶太裔選擇賀錦麗,川普也撂話,猶太裔選民將對這一結果負部分責任,因為他們傾向於投票給民主黨。

川普宣稱賀錦麗在美國猶太裔選民中的支持率達到60%,但未提到使用何項民調;皮尤研究中心(Pew Research Survey)最近的1項調查發現,美國猶太裔選民對賀錦麗的支持率高達65%,比川普的34%高出近1倍。
若然投特朗普的話
烏克蘭會在當選後十天消失
CLSHarris同Biden依家重係咁俾武器俾以色列
Harris一直都話要尊重同幫以色列自衛,只係需要俾Hamas之外嘅政權幫巴勒斯坦搵two-state solution
但時事台trumpets一定唔會理呢啲照鬧
trumpets
佢有講到明要烏克蘭割讓領土,但係烏克蘭佔領嘅庫斯克領土就要歸還俄羅斯, 唔可以同俄羅斯等價交換, 咁即係擺明大蝦細,大石砸死蟹
烏克蘭人喺美國政治冇影響力, 所以佢完全可以漠視烏克蘭嘅訴求, 但係猶太人有好大影響力, 就算美國總統都冇得唔理佢,
根本以色列唔需要人幫

要錢有錢 有武器有武器
兩年就死其實話美國咁多年都都幾廢下
trump講來講去都係果兩三味
啲武器同錢邊度嚟知唔知
但若猶太裔選擇賀錦麗,川普也撂話,猶太裔選民將對這一結果負部分責任,因為他們傾向於投票給民主黨。

輸左就水晶之夜了
唔係Biden/Harris 俾,
而係Congress 批岀黎

https://www.politico.com/story/2014/08/senate-approves-israel-aid-109642
上次夠話佢輸咗美國人要學中文啦
佢講嘢係俾班愛侵力互含啫
https://www.businessinsider.com/trump-says-americans-will-learn-to-speak-chinese-loses-biden-2020-8
要比較?咪民主黨任內兩邊爆鑊,特朗普四年風平浪靜囉
一個擁核國可以2年內收皮
講得出依句既人都應該要去驗驗腦
南非表示
可以係監獄幫侵開定間vip 房
好老實我認為Trump係唔會點幫香港呢類自由抗爭嘅事,以佢風格佢應該係睇美國自身利益多啲嘅。
Congress要appropriate啲fund唔靠Secretary of State同Biden靠邊個
投票都要喺白宮到出咗個foreign aid bill先投得㗎
睇debate同rally,即使有唔少反戰嘅示威者都好,Harris都俾所以人見到佢係支持以色列ethnostate同撐打死Hamas,只係佢亦認為巴勒斯坦亦需要有自治嘅機會
真係唔知話你文盲定無知
以巴戰爭每年都有 日日爆獲
民主黨同共和黨兩個都仆街一直都反對喺UN投任何巴勒斯坦自治嘅決議
你又唔知道其實Hamas同唔少阿拉伯恐怖分子做到咁強係因為以色列右傾同特朗普2017承認耶路撒冷嘅決定加重咗分化,令對面更激進

外國打唔打仗唔係美國總統話事,特朗普上台都除咗俾軍武唔會幫到以色列啲乜,同依家差唔多。佢敢派軍入巴勒斯坦㗎話只係傷殘中東關係
完全唔明你up乜春
White House/President 係冇權力出Bill
President 只可以Sign/Veto,同研究點執行
Congress (班Representative 同 Senator)
先係話事果個

你了解下個政府點運作先講啦
完全九唔搭八

http://www.house.gov/the-house-explained/the-legislative-process

利申,美國撚
Introducing a legislation先係congress先可以做
寫個bill可以係 at the president's behest
呢個supplemental bill 亦係DoD寫同搵budget再搵congress入面嘅ally sponsor
你先需要了解吓個政府點運作

https://www.defense.gov/News/News-Stories/Article/article/3754718/

https://www.whitehouse.gov/about-the-white-house/our-government/the-legislative-branch/#:~:text=The%20first%20step%20in%20the,as%20the%20annual%20federal%20budget.
咪係我講嘅嘢囉
Congress 先係話事果個
你是但搵個人都可以 propose個Bill
但要係Congress 先可以introduce同vote

你做乜啫?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞