無人講 - Bakehouse斥3100萬開兩新店擴版圖

196 回覆
71 Like 44 Dislike
d香港人咪又係買洪瑞珍、芒果糯米飯拎返黎
蛋撻反而擺到一兩日
其實遊客佔咗好多丫嘛 開太多真係小心啲
除左蛋撻食得下
其他野都唔好食
仲要排完隊埋到去先知有咩可以揀
可能排完冇自己想食既野
咁排左咁耐, 一般人都覺得是但買d野食都好
結果就係換來唔好食既野
買過個冬甩, 當時48蚊
難食到仆街

同類型我推Gontran Cherrier, 不過冇蛋撻賣
正常嘅牛角包
係鬆脆,好flakey,一路食一路食到成身碎,成個都係空氣感,少少鹹仲有牛油香
佢個牛角包好實un un,都無咩牛油香
葡撻焗到出哂油,耐咗咪淋哂,其實都唔合格
好有品味
人地有2000萬
比一個連登仔教理財
樓主個名咁熟面口
原來又係飛機post唱好香港踩低台灣成員之一
個tart 良心價
咁多年都12$ 純對抵食
由岩岩出 排哂隊都12$ 早幾年 4年前?
到今時今日 唐記都10$ 佢仲係12 仲要排長龍
但佢既其他飽不了 好貴

Btw 耐無食 可能加左?
葡撻其實黎自葡萄牙里斯本哲羅姆派修道院 (Mosteiro dos Jerónimos)。係19世紀,葡國修女流行以蛋白漿為衣物上漿,用完經常剩下大量蛋黃,為免浪費,就加入奶油、糖同麵粉來研製出葡撻。

1820年葡萄牙爆發自由革命 (Revolução Liberal),大量修道院倒閉,修女們就開始賣葡撻黎維持生計啦。

係1837年就將呢條葡撻配方賣咗比修道院旁嘅甘蔗煉油廠,工廠商人出售葡撻後反應極好,因而開了葡撻始祖店:Pastéis de Belém,呢間葡撻店至今仍沿用當時修女們嘅葡撻配方。(這是一個秘密配方哦!)
好似自從開分店之後退步咗
你柒咗。
6,7年前灣仔番工,利東街果邊有間舖長期無人排隊,買過2次做下午茶。
個皮似淋撚左既酥皮,味道普普通通

都唔知邊個吹奏完,就長期有人排隊買。
人地target係遊客唔係你
開鋪冇人想知 執粒再講
巴黎都有啲說服力
英國你真係VPN鳩upper
無食過牛角包。但食過4 5次葡撻以上,無一次係脆。但見人地網上d片 個個去食都係脆 同好靚仔。連d人打卡出post果d都係靚仔。但我次次去 同fd去都伏到仆街。

其實想食係咪有咩技巧。有一次已經叫fd買,我係出面等,防止我黑而中伏,結果都係中伏。
cctoy真係臥虎藏龍
一個就話2000萬走去定期就夠洗鬼賣蛋撻
另一個就話D蛋撻不外如是KFC仲好食
咁多好食懶做公屋仔指指點點得唔得㗎
其實個蛋撻好普通,反而牛角包同pretzel真係好好食
早幾個月睇IG台灣突然掀起蛋撻風
結果賣得仲貴過香港
兩隻都好食,硬係要搵一邊黎踩係為乜
門市做到印銀紙咁仲駛同你做定期
Ok,間中食下。
佢最好係識請班年青人做嘢,比人一種有活力感覺
眼見而家好多舖都轉晒中年阿姐,貪人工低但一陣老人味,見到都走啦
我去開灣仔個間仲ok d pastries 都正,佢附近開咗間叫sourdough 都高質,隔離仲有間levain
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞