黎巴嫩全國多地再有無線對講機爆炸 至少3死! 真主黨在5個月前購買

109 回覆
65 Like 1 Dislike
https://std.stheadline.com/realtime/article/2024319/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E5%9C%8B%E9%9A%9B-%E9%BB%8E%E5%B7%B4%E5%AB%A9%E7%9C%9F%E4%B8%BB%E9%BB%A8%E5%82%B3%E5%91%BC%E6%A9%9F%E8%A5%B2%E6%93%8A%E7%BF%8C%E6%97%A5-%E5%85%A8%E5%9C%8B%E5%A4%9A%E5%9C%B0%E5%86%8D%E6%9C%89%E5%B0%8D%E8%AC%9B%E6%A9%9F%E7%88%86%E7%82%B8%E8%87%B3%E5%B0%913%E6%AD%BB-%E6%9C%89%E7%89%87
黎巴嫩真主黨傳呼機襲擊翌日 全國多地再有對講機爆炸至少3死|有片

黎巴嫩真主黨傳呼機襲擊翌日,全國多地再有對講機爆炸。

路透社引述安全部門消息人士和目擊者稱,周三下午稍晚,在南部和首都貝魯特南郊,黎巴嫩武裝組織真主黨使用的手持無線電對講機被引爆。

至少其中一宗爆炸發生此前一天傳呼機爆炸事件的遇難者葬禮附近。路透社報道稱,真主黨在5個月前購買發生爆炸的對講機。

英國廣播電台(BBC)引述黎巴嫩國營國家通訊社 (NNA) 報道稱,貝卡谷地南部索赫馬爾鎮的爆炸造成3人死亡。同樣於昨日曾發生傳呼機爆炸的貝魯特南郊達希耶(Dahiyeh)地區,也發生對講機爆炸。

據半島電視台記者哈希姆(Ali Hashem)報道,黎巴嫩地中海沿岸城市泰爾(Tyre)也發生爆炸。他表示:「我目睹2次爆炸,有一輛汽車在我們身後爆炸了,另一處地方同時發生爆炸。我現在在街道中間,有很多救護車,到處一片混亂。」
以色列幫手送佢哋去見阿拉
以色列係咪參考左中國的會爆炸
採購部.......
Walkie talkie 都爆
爆完一次仲陀住佢
點解美國會限制華為5G技術原因

完全可以唔使動用軍隊
屌,班真主都係要靠飛鴿傳書?
摩薩德真係好勁, 可以咁精準係佢哋呢啲通器材度裝到炸彈
爆過一次都仲擺係身
尋日係call機,唔同
其實呢啲爆炸係咩原理
以色列真係有啲料
唔使嘥導彈就玩到成個黎巴嫩人心惶惶手騰腳震
採購自中國
最易搞既應該係放啲bug係電器度再搞到鋰電池電壓過高爆炸
真主黨之後應該唔敢用電子嘢通訊
當call機都爆 仲要炸死人 白鴿都會爆有幾奇?
影響深遠,今次就beep beep 機

下次 iphone, ipad, 再勁啲 tesla, BYD 咁咪炸到陸沉

以後邊有人入口電池產品,全部變晒本地生產
黎巴嫩啲基督徒就無事嘅
已經爆鑊金嘅仲繼續攞黎用係咩玩法
黎巴嫩基督徒咪一樣反猶太到癲

Mia Khalifa係好例子

呢啲ragheads生出來就充斥仇恨嗜血兇殘

以色列手軟嘅話1967年就亡國
我依家拎住部電話都形住會爆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞