(日經)如果睇中架二手車係車行…

60 回覆
5 Like 9 Dislike
本身28car 無特別講明係車行定私人
但到約睇車個地址就知係車行

聽過車行好多伏野又化妝又改咪

想問如果佢畀驗車(問過佢話驗車說可以唔使落訂)

如果過到HK M I IP MC嗰啲驗車既話係咪伏味會低啲
有冇過來人可以分享吓經驗
同埋改咪數係咪驗唔到 基本上無辦法知
咪數你就放棄吧啦,私人放都會撥錶
車行買車唔一定中伏
私人放售既車亦有機會中伏
自己平衡番個售價同風險合唔合理黎決定lor

個人經驗分享, 我第一架車o係大型二手車場買, 買入時5年車齡, 揸左5年, 冇伏, 係買貴左少少, 因為第一次買車, 唔識價又冇乜格價, 同埋第一次買車乜都唔識, 冇去驗車就買, 可幸架車正正常常.
第二架車o係2x car網睇, 都知道係車行車, 上左去睇左次就落訂, 拎車前搵左hk m i 定 ip mc (唔記得左邊間)上門驗左一次車, 驗左大半個鐘左右, 買入時3年車齡, 而家揸左3年幾, 都係冇伏, 車價今次有格價, 都合理
第三架車就係網上車行網度搵, 係私人放o係車行寄售既車, 睇車時車行職員同車主都在場, 講價主要睇車主肯唔肯, 買入時兩年車齡, 而家揸左幾個月, 冇伏, 車價都合理, 因為買車時架車都新, 同埋自己都睇過下唔似有大問題, 架車又仲有原廠warranty, 所以睇完直接買, 冇搵驗車公司驗
化妝一定有
驗車會驗里數似唔似,呢個會大約知有無撥錶

如果唔係貴車話求其啦,只要無撞過唔係積木車唔會差太遠
60000撥到50000可能唔知

但100000撥到50000應該驗得到
買架新車,唔使煩
有冇撞過同積木車,搵驗車係咪會驗到?
Thanks
車行比唔比上架
問佢話比驗車
明白了

都係7萬零蚊(未講價)
如果佢肯減到65,000 有驗車冇咩問題諗住都照去
理論上係
係咪日本車先?
係就是但啦腳車無大撞過ok
講真, 買二手車真係睇彩數

大撞 水浸 HKMI / IPMC 個啲係咪一定驗到?
大撞燒焊應該好易睇 水浸執得好未必知
上年係元朗啲車行買左部8萬咪
叫左上門驗車啲師傅黎驗算專業
前幾個月因為凍coil要拆哂成個車頭中控台
發現佢個接口有郁過
不過車房師傅就建議我無謂搞返佢
車行買左架二手30幾萬既車
搵HKMI驗完 揸左半年touchwood都無事
半年前買車搵HKMI去驗,係check得清楚有咩問題嘅,壓完買左,去車房執都話係得呢啲問題。
咁睇黎如果2手車行過到 HKMI驗車 應該都無咩問題
撥幾多都驗唔倒, 車行基本上舊少少嗰啲都實撥, 所以撥親都幾萬起跳

我試過喺好大名代理買新車, 我架舊車畀sales收咗之後, 遲幾日喺28.com見返我㗎(以前俾人撞個尾, 噴番油淨返之後後面個車標歪咗, 28.com同我架一模一樣歪)....個標撥少咗差唔多十萬
車行車 可免則免
唯一好處係簽埋過戶紙俾哂錢,飲完茶睇場戲就可以揸走架車
方便一時 鑊你一段同你同架車相處既時間
聽過人話水浸要係車廂內起左地毯先知,一般驗唔會搞咁多野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞