[多圖] 非洲究竟有咩玩

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2024-12-17 01:09:56
你屋企係咪好有錢咁9得閒可以去咁耐
2024-12-17 22:53:49
影咗啲,但唔影得多
嗰時剩係想快啲瞓
巴打去邊度感覺最歷險?
2024-12-17 22:54:06
係呀,“入鄉隨俗”
2024-12-17 22:54:50
唔係啦,不過呢啲旅程真係一生人一次
2024-12-17 22:59:53
Day 120:邊境驚魂(續)

所謂客棧,其實便是簡單的泥房,有著被鋪,和頭上的一盞燈泡。

剛好這客棧有一間空房,我便和那個乘客共渡一宵。

我放下行李,和衣躺在床的一角,另一個乘客則坐在另一邊喝啤酒。

房間裏的燈泡一路亮著,我背對著那個乘客,希望快點入睡。

迷迷糊糊的正要睡著,忽然一聲巨響,原來那個乘客摔破了酒瓶,弄得滿地都是碎片。

我心裏一驚,心想他不會拿玻璃碎片威脅我吧?

不過最後可能太累,還是閉上眼睡著了。

終於一夜無話,第二天天還未亮,那個乘客已經叫我起床,還要自掏荷包找車到里朗威。


房間環境~
2024-12-17 23:42:28
上述的經歷看似驚險,而且處處暗藏危機,但也可能只是當地居民的生活日常。

當初出發到非洲的時候,總有人叫我分享一下在非洲的驚險事件。

我當時心裡想,現在到底不是 Livingstone 的冒險時代,非洲既沒有食人族,也沒有獅子河馬追殺我,有什麽可分享呢?

現在這個邊境“驚魂”,便算是在非洲試過最冒險的經歷吧。


一夜無話,第二朝找車繼續出發
2024-12-18 01:23:49
巴打去完非洲後 應該冇咩人同事會嚇到你了
香港實在太過安全
2024-12-18 05:54:09
見到你樓上張相,都算唔錯
自己去過既就哥倫比亞某小鎮,同你情況類似,行程去到大半時已經太夜,即使差半個鐘車就去到最終目的地,即係一條村,最後都放棄,住左車站隔籬間旅館
亦試過喺另一個國家唔小心住左間時鐘酒店
2024-12-18 21:02:47
非洲消費好貴冇幾十萬都唔掂
2024-12-18 23:33:19
香港係好安全,可能太安全
2024-12-18 23:34:05
哥倫比亞感覺危險嗎?南美有無啲咩要注意
2024-12-18 23:34:23
咁又唔使,你見我都係去露營
2024-12-19 01:55:41
會唔會感染愛滋
2024-12-19 06:41:32
哥倫比亞以至南美其他國家其實都係例牌野,大城市要小心賊,用防盜腰包放貴重野,喺街行緊時唔好玩電話等等
2024-12-19 11:57:58
返嚟又見街邊多咗唔少老閉
心裡覺得又安全咗
2024-12-20 00:05:51
番嚟check 過無
2024-12-20 00:06:31
你咁講就放心啲
2024-12-20 00:07:25
2024-12-20 00:07:29
著拖鞋跳傘真係work咩
唔會飛走矖
2024-12-20 00:08:15
係涼鞋喇
拖鞋又誇張啲
2024-12-21 22:39:25
Day 121:里朗威

折騰了一晚,我終於來到馬拉維的首都里朗威 Lilongwe。

馬拉維是個小國,首都里朗威也沒有什麼旅遊景點,最有名的竟是國父班達的陵墓。

陵墓的導遊說,班達統治了馬拉維三十年,而且奉行一黨制。

我問,那豈不是獨裁者?

他苦笑一下,指了指班達陵墓上鑲著的國家四支柱:Unity,Loyalty,Obedience,Discipline。

這班達真誠實,我心想。



班達陵墓
2024-12-21 23:19:08
不過到了非洲一個月,我發現這裡的人都很注重遵守紀律。

連先前旅行團的領隊稱讚我們的時候,也是讚我們 very obedient,弄得我們面面相覷。

非洲國家如此注重國民的服從和紀律,難怪和中國談得來。

我甚至想,這可能是兩種價值觀的衝突-- 一邊的是歐美的自由博愛平等,一邊是亞非的忠誠紀律服從。

不知這種東西價值觀的分歧,未來會不會繼續發酵?


路旁的商鋪
2024-12-21 23:24:50
忠誠紀律服從
唔知係咪被殖民「後遺症」
2024-12-22 09:48:01
我覺得唔單止,非洲人本身都好集體主義
2024-12-22 10:23:31
還在旅行中嗎?
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