其實公屋仔點樣買到私樓?唔計居屋。入息同資產都有嚴格限制買條撚咩?

76 回覆
4 Like 26 Dislike

以三到四人家庭計資產上限50多萬而一個兩房單位都要500萬,一成首期加律師費裝修都起碼要60幾萬,當你攪掂首期淨番450萬要供,但月入限制係三萬倒,衣食住行都用撚左9成啦,點撚樣供呀?

有冇公屋仔話我知點樣可以買到私樓?
咁都唔明?
咪就係限制社會階級流動
呢個社會永遠都需要啲窮人勞動
咁易俾你爬上去咩
俾咗間公屋你仲想點
啟德跌到5000蚊呎咪買到樓囉
但又真係成日聽到公屋仔買私樓架,乜唔係咩?
居屋綠表原意咪就係要公屋仔買樓囉

就係想人一步一步咁流去咗買私樓,你就走去唔計
我都想但真係冇乜可能,如果跌到5000蚊即一個兩房單位只係二百幾萬重要新樓?應該唔會見到。
呢個係未攞屋限制,攞左屋就唔同
公屋上綠置居 5% 首期 10-20萬上下都有交易

窮人做乜鳩裝修
入去直接住未算
我唔知點解你地睇個套限制同我知個套唔同

我住公屋 但我哥搵緊4萬幾 都只係加租
然後 資產個到房署比我地睇係2百萬先叫超

完全唔係你呢張圖

咁2百萬實買到樓架
題咪話左唔計居屋囉,因為真係聽好多公屋仔話買私樓但條數係買唔到架
公狗講嘢你都信?
就算真係買到私樓
一係撈偏一係隱瞞收入
兩個都係社會敗類嚟
以為買咗層私樓社會地位就有上升
乜攞左屋就可以無限制?
你依個係申請時嘅上限

上咗樓,你中意點就點啦

反正10000個人先捉到1個富戶

最嚴重都係坐2個星期就出返嚟
都做到公屋仔
屈平租
點解仲要搞私樓?

攞苦黎辛?
最撚正係公屋有佢名 然後搵緊6 7萬個d

月交租金2千 可以每月洗6萬幾爽死

因為租金原本先3千左右 唔係1個人分喎
幾個人同你一齊比呢3千 再雙倍先6千都未到
每人2000輕輕鬆鬆
啟德居屋都9000一尺

當你入咗公屋 你果個限額就已經解除
吓,原來資產有二百萬都可以住公屋,咁有車做乜鳩要趕人走?
自己查下公屋富戶限制,要超好多倍先會收樓
政府條數俾你住公屋早就餓死左
23k (-1k mpf)養3個人

三個日日食2餸飯都搞唔掂
若公屋住戶的家庭入息超逾現行公屋入息限額五倍,或家庭總資產淨值超逾現行公屋入息限額100倍,或未有在指定日期或之前交回填妥的申報表,或選擇不作出申報,便須遷離其公屋單位。
我點知
隱門就一定有,但真係無乜聽到話捉人,要查真係起碼有一半公屋狗都有隱門所以公屋起極都唔夠。
我睇個張表 係2百幾萬先叫超 唔知點解你地又搵到另一張表 40萬就超? 公屋無咁易超架

同埋就算你搵4萬 6萬 都只係交雙倍或3倍或1。5倍

但你要諗喎 好難先3倍 佢個基數咁低
你屋企又有返咁上下人蚊 6千 8千 分返3 4個黎分 每個人都好輕鬆架咋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞