北角開槍案︱精神科新症最長輪候近 2 年 醫生指診症時間僅數分鐘 憂走漏危險個案

55 回覆
8 Like 1 Dislike
完全冇聽過喺BC社工可以斷症
鳩吹
憂走漏危險個案

當年套癲佬正傳
香港白卡總有一個在左近
其實香港中學文理科對一個人既思維有極巨大影響
文科生完全無科學背景, 連controlled experiment 係咩都表示難以理解
我以前就係大學心理系教過書, 大部份人讀到graduate school 對scientific concept 仲係一舊飯咁, 一見到數就畏如虎, 讀stat 既方法係"背數", 根本唔明自己做繄咩, 更唔好講咩pharmcokinetic

討論可行性問題係要考慮本土文化, 唔係下下硬套人地果套 policy 就會work, 君不見好多外國work 既concept 黎到香港水土不服
上網就咁搵都搵到wo
A registrant in the Clinical class may use the title Registered Clinical Social Worker (RCSW) and practice social work in British Columbia. In addition, an RCSW may assess, diagnose and treat mental disorders based on the DSM

唔熟社工,但北美斷症本身唔係醫生獨有
護士可以PTOT同視光師一樣可以
香港仲係好落後咩都要醫生斷
連登唔屌得醫護架
咁你點睇個邊所謂文科生都可以讀醫?
美國只要讀到premed,根本冇人理你高中讀咩
大把人文科商科畢業再讀premed考mcat讀返醫

老老實實高中個d理科課程,去到大學比盡你一、兩個sem都讀返夠有突
講左當做左
閪到咁
唐超有冇排期
負經濟貢獻,浪費米飯
加資源都戇柒
發癲有危害其他人意圖就shoot to kill
最快捷唔洗點樣加資源
因為無得根治
做精神科判症失誤又無後果
優差黎
強制幫所有有精神病記錄人士絕育啦
白卡生白卡
無限循環
個醫生講事實,壓力源頭拎走係最直接。

安慰你同開藥都係舒緩下症狀,個源頭一日係度都只會keep住病

當事人有經濟壓力唔返工唔得就另一回事
返工返學壓力大, 咪轉去另一間/另一行令自己無咁大壓力先
死都要留係同一個地方, 同你浸係個屎坑唔肯上嚟一樣, 永遠只會臭落去

而拍拖又唔係必需, 唔拍又唔會生存唔到, 唔適合一齊咪分手囉, 好閒姐
香港有充足的監獄, 但無充足的醫療床位

精神病醫院又少, 起又會惹居民反感
鬼唔知最好入院醫到佢地好返為止咩
但精神病唔係一般傷風感冒, 清哂D病毒細菌就無事, 或者腫瘤咁切左就無事, 要長遠咁控制, 基本上到到精神病患者都無可能長期留院治療 (除非有暴力傾向果D要監禁式治療)
啱但唔可行嘛
佢都可以建議轉工之類
唔係直接叫人唔返工
拍拖有時又會唔開心>唔好拍拖

某程度上係有啲道理
香港多荒島
重點係值唔值得俾資源
你講得岩
長遠咁控制
但呢個個案病發幾次 俾差佬啲入院 幾次 都係三個月先見醫生一次喎 好明顯醫畜疏忽啦
日間醫院 日日去醫院報到食藥又冇做
遙距醫療(zoom)呢d每日幾分鐘時間 醫畜都冇時間?
d嚴重個案精神病人而家每日都俾人用呢幾個方法監察緊啦
準時食藥覆診呢D根本無可能個個做到
就算普通病, 傷風感冒下下每日四次, 每六個鐘準時食藥都未必得
更何況精神病人好容易以為自己好返而停藥, 家人亦無可能時時刻刻督促住佢, 呢D無外表症狀的內在病先麻煩, 就好似癌咁, 唔特登檢查又唔會知, 有D人一病發就末期, 醫都醫唔到

要長遠控制除非用D唔人道手段, 唔係幾高科技都可以走漏眼
除非無人反對囉
但總會有D人會話唔人道, 同自生自滅/由佢地病死一樣

再者
精神病勁在佢可以遺傳, 仲可以隔代都得, 隱性果D根本預防唔到
先天後天都有
識人表哥表姊連佢自己都有
後天就…香港大把人有啦,咁大壓力
問題係呢刻既醫療水平仲未做到根治精神病。
除咗人唔人道,如果起多啲精神科醫院,交稅個班會話浪費納稅人既錢養堆廢人。
最終都係白卡周街走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞