北角開槍案︱精神科新症最長輪候近 2 年 醫生指診症時間僅數分鐘 憂走漏危險個案

55 回覆
8 Like 1 Dislike
北角昨晚(16日)有警員開槍,一名據報患有思覺失調的 38 歲男子疑襲擊母親及妻子,手持菜刀及剪刀企圖襲擊警員,最終被開槍制服,送院搶救後不治。據報指,死者患思覺失調逾 5 年,今年 7 月最後一次於公院覆診。在去年,轟動全港的鑽石山斬人案,疑犯則有妄想精神分裂症紀錄,令大眾關注公營醫療系統對精神病人支援不足,憂慮再有類似事件發生。

有精神科專科醫生表示,在人手極度不足下,公立醫院專科門診醫生往往只有 1 至 2 分鐘見覆診病人;非緊急新症更要等逾 1 年半始能見醫生,病情在輪候期間隨時惡化,更可能走漏危險個案。他指本港精神科供求失衡多年來是「死結」,短年內難以解開。

鑽石山斬人案中,兩名女子不幸離世。

精神科專科醫生歐陽國樑

原文:https://hk.news.yahoo.com/%E5%8C%97%E8%A7%92%E9%96%8B%E6%A7%8D%E6%A1%88%EF%B8%B1%E7%B2%BE%E7%A5%9E%E7%A7%91%E6%96%B0%E7%97%87%E6%9C%80%E9%95%B7%E8%BC%AA%E5%80%99%E8%BF%91-2-%E5%B9%B4-%E9%86%AB%E7%94%9F%E6%8C%87%E8%A8%BA%E7%97%87%E6%99%82%E9%96%93%E5%83%85%E6%95%B8%E5%88%86%E9%90%98-%E6%86%82%E8%B5%B0%E6%BC%8F%E5%8D%B1%E9%9A%AA%E5%80%8B%E6%A1%88-095321911.html?feature.socialseeding=social
其實呢啲病係咪遺傳?
有影響

我朋友老母係
佢同佢屋企人都有
呢啲人唔應該生仔
好難講,亦可能係比老母搞到有病
咩都醫生做緊係啦,CP又少位又係保護主義重
成日話精神病人好多,排隊耐,但又死唔改革

北美某d州,CP進修左係可以開藥
而人地就算一定要讀到PsyD/PhD,你有心都唔係真係咁難做CP(所以一車車美國畢業CP黎香港搵食)
邊似香港咁勁撚少位
而成個美國+加拿大BC,社工亦可以進修而有資格診斷DSM-5既病

香港就精神科醫生包攬哂,CP係佢地眼中都只係次要助手
一分鍾
平時射波都唔會咁快出黎
可以點診症
等得耐都唔係咩新鮮事啦 根本政府完全唔想搞
仲要而家社會愈來愈多問題
痴線佬一定係會愈來愈多..
<<小丑>>咪拍過人際倫理的崩壞唔係任何精神科可以救到,個病灶根本唔係多巴胺分泌不足上面
掉撚晒成班去啟德唔收租
一年半載隨時互斬唔見哂
劉馬車都可以咁快放返出嚟
呢個醫生我以前睇過
我又返工又返學好大壓力 拍拖有時又會唔開心
佢話咁唔好返工唔好拍拖咪得 我真係屌佢老味
後來睇公院醫生 仲有同理心過佢
好明顯 醫畜判症失誤啦 咁既情況
過往有幾次病發入院

應該每四個禮拜 睇醫生加打針啦
真係當佢病發入院係住酒店咩
一係每日都要 同醫院遙距醫療(Zoom)
一係住院 東區精神科隔離病房
下下求撚其 趕撚住去死咁 咁既情況
點會幾個月會先見一次醫生呢

同埋打針個度 就真系打針 邊個做病情評估呀社工丫 定針房護士 打針個兩分鐘為佢做評估呀
望左 無事發生咪迷惑公眾唔識醫院內部啦 死醫畜東區 精神科d死醫畜 又係仆街既 呢樣又唔做 個樣又唔肯做 淨係諗住逗人工咩疫情之後就冇(zoom)遙距醫療
咁其他醫院又做緊垃圾就垃圾啦
其實有好多措施可以防止不幸發生 死醫畜
好彩 個 癡線佬唔係走出街 走出 英皇道 亂咁斬人不過英皇道 都係藍屍多福建幫
不過大家都係少d過海 為之安全
香港cp勁難入
社工斷症係天方夜譚
笑撚咗
屌佢老母,香港醫療開支永遠左cut右cut,d錢全鳩部用係d濕鳩部門度.
精神科既病都唔一定只有精神科既診斷
仲要考慮埋其他可能性, 例如內分秘科既病
開藥都要考慮埋個病人其他方面既疾病, 風險, 同其他藥有無衝突
你覺得香港既CP, which majority 係文科生有無咁既能力?
鑽石山之後講咗兩個禮拜, 公立醫院精神科要做好啲就當冇咗件事啦

私人幾千蚊 邊有咁多錢
而成個美國+加拿大BC,社工亦可以進修而有資格診斷DSM-5既病

呢句仲唔夠power咩
講緊開藥喎....
CP programme已經係graduate level,仲停留係文科生理科生
人哋CP programme都係收psychology背景嘅人,同香港冇分別

只係美國CP要開藥,除咗要啱state(唔係個個state都比CP開藥),仲要讀返個Clinical Psychopharmacology programme
再考埋個牌https://www.asppb.net/page/PEPExam,咁就可以有開藥嘅權力
加人工啦
一人一粒子彈,兩分鐘都唔洗啦
某d精神病遺傳係一重要因素
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞