點解港英時代冇考慮明日大嶼,而係要發展元朗屯門天水圍?

72 回覆
2 Like 39 Dislike
九號貨櫃碼頭已經比支共屌柒彭定康
當時岩岩係深圳起左蛇口港
支共會比你呢隻英國野仔做一哥咩
信咩江澤民比你悶聲發大財既人on9啫
你講果啲只係撈錢,你洗晒舊錢,中共邊有錢撈。
80年代深圳好多地方都未發展,仲有人計到咁多。 如果計到,海南同汕頭兩個經濟特區就唔會輸到一仆一淥啦

咁係你冇觀察力
睇唔出深圳係幾大政治勢力加持
先由窮變有錢
深圳仲係一條毛既時候
就夠膽偷填埋你香港領海
省市級勢力根本冇可能夠膽咁做
深圳係北京(南)
共產黨政治任務
你講得好呀
珠海 汕頭 廈門呢啲經濟特區點解輸
深圳會成功
更加證明深圳成功唔係因為經濟特區政策呀
而係支共加持既政治勢力下
有比經濟特區牌面更大既勢力去吸啜香港呀~懵佬
港英時代唔需要搞『明日大愚』
莫講話港英時代,依家都唔需要
香港根本唔係土地不足,而係殖民太多
起個機場點會唔早十年八年諗定
聽過充份打算長期利用未
深圳經濟特區同直轄市冇分別都係中央操盤

點解咁多人睇唔明
可能當年填海技術冇咁好
不停輸入蝗蟲係大漏弊
蠶食原本屬於港人的福利
搞到社會烏煙瘴氣怨聲載道
40年後用潮汕牛,喜茶吞併香港
英國佬出名盜亦有道,拎完你庫房啲錢仲有大把錢剩
邊似支那人, 蝗蟲過境咁, 樓價跌到咁都仲明日大愚
呢個係私人方案,即係胡應湘等取嘅。政府自己已經有。封咗汲水門明玩嘢。
你呢個係好常見嘅誤解,個形狀只係地圖、大綱圖畫法,唔代表一定會填咗。實際會用橋、或者暗渠,中間有開口畀水流。同埋有其他方案,可以再揀。
西部海港大嶼山港口係港口及機場發展策略嘅一部分,即係中国反對嘅。最終推到嘅機場核心計劃只係入面半塊,用嚟開得切新機場。
原來你唔只JJ 痕 簡直係全身痕
英國佬好似炸咗個赤鱲角再推泥頭去填海
而家好少好似香港咁,使錢去老遠買沙
港英政府俾外資承建商,起碼唔會超支 超支 超支...再超支
成個機場+2條跑道 只用咗700億, 廿年後一條跑道要3000憶
就算啲嘢貴咗都冇理由咁離譜
打風時啲貨櫃會唔會好易吹晒落海
我講緊條友話深圳食香港個plan , 新機場87年巳經plan 緊
70年代已經開始研究。80年代初已經準備開工,中英聯合聲明停咗,之後等港口及機場發展策略。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞