點解港英時代冇考慮明日大嶼,而係要發展元朗屯門天水圍?

72 回覆
2 Like 39 Dislike
屯門大部份係填出嚟
天水圍係私營牽頭收地 唔係政府主導
遲吓你就知咩事
你唔好理 總之速度就係快快快
係騎牛姐我搭的士返工架喎
以前鄧小平話共用深圳機場
質你老母量
質素!
香港東北多地到癲,我諗夠起幾十個太古城,填佢老味咩。
之前林鄭話要收地,班原居民走去政總燒金銀衣紙
其實港英諗住填既區域大過明日大嶼好多
以前都係沉降架啦 咪加返啲樓梯駁長佢
港英時代有考慮過類似嘅規劃,都係相近嘅位置填海,不過人哋計過成本完全搞唔掂所以放棄咗。所以明日大愚唔可行呢樣嘢根本有先例。
70年代已經講青州填海啦
機鐵全線四線只係以訛傳訛? https://www.facebook.com/PNUTCreations/posts/pfbid0SDFuSsqpJvMMa5HsouPS9DfWkySG54BJJ92WdnbC3swV35RKoj4mvdAB1KwXUQcXl

可行研究一開始已經係建基於全線複線,只有起馬灣站先要雙複線。青嶼幹線嘅研究應該完全冇提過。大嶼山仲有西部外走廊。
港英年代小學都有教香港移山填海
依好多沿海土地以前都係海嚟

只係以前係真係有規劃發展所以填
依家係純粹做民窟 炒地炒樓
仲要朝令夕改

數碼港 西九 啟德 大嶼 甚至搞緊嘅 洪水橋 北都
全部都係攞錢時講到幾多商業幾多配套
轉個頭全部變晒住宅
嗰個係赤臘角機場下,同埋80年代尾。80年代頭保留啟德機場情景已經研究咗東大嶼島,同開發梅窩;西九填海亦會更大。
另外西部港口機場係研究喺長洲同南丫島之間南北向跑道,或南面東西向。之後嘅堆填區研究初選仍然有南丫防波堤。
貨櫃碼頭個用途的確有預測問題。後來欖隧貨櫃車流量好失準,中国有拗嘅西鐵貨運需要都成疑(北方貨場就變咗古洞北新市鎮)。
仲重要果陣起個新機場+咁多大型基建鋪路入去
成個計劃完成埋單仲要比預算少用200萬
而唔係97回歸之後每一次大型基建都係求鳩奇吹個預算出黎等你入局, 之後就老奉咁無限次追加預算, 同你講都洗濕咗個頭唔做唔得
外國公司中標咁有冇豆腐渣工程出現先
你指意用d大陸公司
一直都有填海
呢個plan 係97年後先出現
老鄧在生果期仲係用香港做示範帶動大陸經濟改革
西九 拖左20年都未起好
香港一研究團隊在英國國家檔案館 (The National Archives) 查閱幾份近月解封檔案,發現早在80年代,便有私人發展商打算發展東大嶼一帶,雖然最後計劃無疾而終,保密檔案揭露了發展商與當時港英政府的政治角力、填海計劃中的細節規劃考慮,對現今東大嶼都會的規劃決策有著極高的參考價值。

如果當年真係咁填,生態應該都好大問題
同埋啲海浪環流都好唔同
佢枱底套plan會公開話你知?
冇觀察力既人玩政治,唔怪之輸到一仆一碌
阻你玫瑰園計劃
阻你九號貨櫃碼頭
97前衛督彭督年代就發生緊
偷填埋你香港領海都夠膽做
華為98年即刻係香港註冊
你以為深圳真係咁簡單既地方勢力
中共會比你呢隻英國野仔領導中國南方
黃屍真係天真嬌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞