連鴨寮街 都出現倒閉潮!

260 回覆
336 Like 6 Dislike
無處不倒閉
宜家成日睇岩就影上淘寶search
鞋都可以試岩碼數,上淘寶買
仲搶緊必理痛?
跟住開夾公仔鋪
大撚把啦. 你個世界就係個個POST 外國都好慘
https://hk.investing.com/indices/major-indices
一個特賣場都搶一半深水埗生意,所以佢自己就越做越旺,有一間舖做到依家差唔多霸晒成個商場
你地三條友打完飛機未
全香港得"連登仔"消費???
倒閉潮關"連登仔"事???
"連登仔"唔消費 你三條撚樣同其他人就唔識消費???

定你想屌完"連登仔" 就會全香港人一齊齊心消費???
屌完"連登仔" 就可以解決社會經濟問題???

真心想知你地笑緊乜
如果"連登仔"對香港經濟咁重要
咁你地3條撚樣又認為鬧下"連登仔"就可以令"連登仔"改正???
電子特賣場代表到7成排檔
死場師
呢個係現實,香港行貨 PHILIPS LED 枱燈,豐澤賣OVER 300, 鴨寮街都都240-250, 淘寶PHILIPS 官方店 賣 128人仔,連埋 10.5人仔 菜鳥集運,自提點取,近過去鴨記買。
見過有
葯港
香港真係懶人稅 唔想等先會係香港買
執唔執粒唔關我事
倒閉潮依家係世界亦好多地方都有
但有班人鍾意拎乜大陸深圳淘寶嘅對比
見貴少少就屌話人掠水
背後人地人工舖租成本又唔睇
自己打份工收緊幾錢人工又唔睇

我又唔會覺得街邊d小店圍返條數真係好好搵
反而好奇開一單當貴淘寶賺個幾十蚊價差平時點維到皮,人流又唔係做餐飲個d咁人來人往客如輪轉
如果開舖創業承擔風險都係賺個萬幾兩萬同普通打工仔有乜分別
而本地消費者就覺得你貴過淘寶就係黑心智商稅

人地美國搵美金洗美金,英國搵英鎊洗英鎊
疫情後通脹更加痴線
而依家香港搵錢香港洗,日用品d物價對比起唔見得話有幾離地
屌話賣件嘢出蠱惑有問題係完全OK,唔買又都OK
但如果個心態習慣拎大陸個物價喺香港做對比,貴個十幾幾十蚊差價都屌肉赤交智商稅嘅我會覺得好小家
咪即係覺得人地提供嘅就只係值得大陸個價,但自己就值香港份人工

何況連登唔係個個fg50k咩
連MPhone都做唔住要執
呃阿伯買機頂盒果D
聽聞供應最充足嘅係
中年發福肥嬸(樓梯站立員)
咁我明你講呢方向了
不過都正如你所講
世界既購物方式改變左
減少左中間人既角色
好似淘寶就有D係廠對end user

不過香港最大問題係有錢既人少左
樓價跌負資產
一家大細移民
連政府都要發債渡日
又無長遠政策改善問題
全港人都消費降級
只係換吓位思考
對一般人來講,快速暴利吸到血個d應該會係醫療牙醫法律或者做金融保險抽水個d專業服務霸權,人地真係月月上到幾十萬咁,生產力獲利遠高過普通打工仔

但街邊舖個d零售小店開個舖最後都係賺緊正常打工仔都有緊嘅個價,自己經營仲要講緊一年365日日都開舖,企消費者角度睇係貴過淘寶有溢價,但用當地搵錢當地消費個角度人地提供呢個服務後搵到嘅成果又唔係話好離地咁暴利&黑心

除非條友自己價值係搵萬幾兩萬都唔夠低於社會普遍收入水平咁就呢個社會上邊度消費都係磨削緊你啦,但連登普遍fg50k應該唔會咁care嘅
深水埗係得特賣城先做得起㗎咋
鴨寮街嗰啲嘥鳩氣啦
買粒螺絲都貴過淘寶 洗撚去深水埗買咩
其實都唔係水唔水魚既問題,係呢個世代之下
根本呢啲門市生意就冇得做
個個都識上網search,一定大把貨源平過佢地

佢賣得平,又交唔到租
但係我地冇義務比佢賺
證明呢啲生意已經冇得做
以前資訊唔發達,運輸配套唔好先呃到人買

宜家香港零售根本就見哂底
就係毫無價值,轉售賺錢已經唔太work
啲日本團購網店/樓上鋪都講緊只係賺少少一件貨
呢啲仆街鋪夠膽死仲當人水魚劏
執得遲啦,根本係到賣垃圾
淘寶或Mouser 訂啦。
好似先達咁
好多五金鋪唔同名,都係同一班老細
例如昌記集團

而且鴨記好多野比出面貴
例如五金碎件,裝修配件同用品,密食當三番,呃出面慕名而來屋企diy啲儍仔
咁依啲舖頭提供嘅嘢真係只係值大陸個價喎。
佢用高啲嘅成本(舖租、人工)賣淘寶貨,唔值咪唔買囉。
你混淆咗成本同價值,佢成本高啲唔代表佢價值就一定高啲。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞