連鴨寮街 都出現倒閉潮!

260 回覆
336 Like 6 Dislike
有問必答真係好好,唔怕瘀
以前經開有人叫我幫佢買膠喉
個店主問我要唔要埋梳結
我問佢咩係梳結
佢口upup話有無搞錯依家啲細路連梳結都唔識
仲要專門少少嗰啲嘢, 個店主通常都好熟應該係做開果行,

要整返件舊嘢, 問佢嗰粒電子零件,佢話停咗產, 俾另外一個model number我, 上網一check,外國專業嗰啲都話呢隻係替代品
一係淘寶,一係特賣城/逃多多,呢啲街舖真係做唔住啦,啲價錢擺明劏客
淘寶都係十蚊運費
我搭車出黎都唔止十蚊啦
仲可以嘆住冷氣慢慢揀
業主仲唔減租?
你部電話有無eSim 先
深水埗電子特賣城執你再講喇
深水埗呢啲狗屎垃圾地方都攞嚟打飛機,真係受夠連登仔
吹到

你個Po執嗰啲全部都係賣舊手機同機頂盒既舖

永勝嗰邊長期多人買野

仲未計華輝
買螺絲同埋手工具好少搵淘寶
木牙鋼牙澎漲螺絲有時真係見到實物先有感覺
圓頭沉頭杯頭可能樣樣都要兩3粒
淘寶一買一款成廿粒到50粒不等
雖然平,買左返黎唔啱使,掉又浪費,唔掉又阻訂
靚架撐有時香港同Amazon差唔多價錢
大陸架撐好多時係一次性
差嘅仲可以斷鳩左喺裏面
依啲電子五金鋪一行可以行好耐
門外漢可以學到啲基礎知識
撞少好多板
真係飛擒大咬,幾個老闆幾乎做獨市
尤其日本牌子啲精緻小工具,配件
例如小型鑽頭,網上買$45-50,佢哋賣$75-80
廁所水箱,水喉銅配件,支裝膠水,玻璃膠,屋企小型diy用嘅裝修防水膜,英泥寶等,乜都貴人幾蚊至十幾
啲人唔覺唔覺,每樣執少少,到最後畀錢條數好大

盡量分開買或者網上買啦
啲碎件深水埗五金鋪,行遠少少旺角砵蘭街,大角嘴買不銹鋼縲𢇁,幾粒或一大包好平
工具係旺角新填地街,朗豪坊附近有啲會平過鴨寮街
埋邊d舖間間睇門面都覺得鬼
邊有人買野
唔怪得朋友話走得好快啲走
係外國食住花生睇港共點死
初頭覺得佢幸災樂禍好黑心
但諗下情況真係比想像更差
『兩餸飯』屬於汰弱留強嘅生意
做得好有質素自然企得住
係,好多港燦d 態度真係閪撚到爆幫襯你,唔識仲要俾你寸。
點?!
你老母依家日日咪俾毅進仔非禮強姦囉!
個幾蚊咪就係時間車費
鴨記賣淘寶野既鋪等執
啲人唔識上網都識行過隔離買
開返16間夾公仔機舖
啲低技術嘅野係淘寶/阿里巴巴買係平好多
例如Arduino/STM嘅board/component
啱啱學果陣都會落鴨記睇下有冇得賣
自從見到大陸啲網店出到咁低價都懶得去鴨記
除非好急要 唔係一概大陸成批買落嚟
放工行過好多人wo
就算計埋運費都只係平2-3%
我都鍾意去外國網買

你吹鳩我脹呀

執多d啦 香港好多狗鋪仲要劏你/迫你買兩件證明未夠差
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞