水務署:積極引入再造水,石湖墟廠房全面投產後,料每年可節省逾4,800萬元

53 回覆
77 Like 4 Dislike
血濃於水
個風去左海南唔夠數
香港有啦,將軍澳廠
實際上冇倒過用剩東江水落海
個玩法係定額購買遠超全港人用既量
用學校訂飯做比喻,假設全校1000人,而家情況係:
每日訂2000盒飯,但近年大廠供應開始唔掂,想提供900盒,叫學校開廚房自己煮100盒
當然錢一個崩都唔會少,仲繼續兩年傾一次加價
咁日本幅射水呢
新加坡無中國起隔離,邊似香港咁幸福
即係最後都係要俾咁多甚至更多既錢買水?
新加坡都做到
香港應該都得
黃循財定唔知邊個高官親自飲過證明安全
仲有英國人留低左一堆水塘同集水區,無左工業之後係唔駛咁多東江水,但係廣東省政府係98 年到將東江水變左個業務注入粵海集團,等佢唔駛破產,所以依家一蚊都唔肯減,一係停一係買大個量。
同坡比
東肛:因應賣水收入減少及環保收費,每年需要額外徵收6千萬附加費

https://photonmedia.net/dongjiang-water/

合約基本上只有兩個參數:年年加既價格,供水上限
上面笑港府咁遲先識起水廠,咁東江年年有多,起黎仲咩?
直到近年廣東水唔夠,上面要港府起先起
香港依家好多法律條文仲係60-80年代添
大陸唔洗賺啊?
血濃於水啊
中國香港點同
佢地要送個春袋俾人揸住先開心
香港多到年年要倒呀,傻9,點唔穩定呀
就係太穩定,依家海水化淡二期都唔想做
沖廁水洗鬼化淡
同埋香港依家都有海水化淡
政府仲話就會越嚟越多海水化淡添

可能中國都知道東江就嚟冇水, 叫香港自己搞撚掂佢
將啲再造水泵去水塘過下冷河先拎去飲用會唔會感覺好啲
原來你條傻閪連乜嘢叫旱災都唔撚柒知
因為啲水去哂香港
一有旱災廣東就唔夠水用

所以香港先會無啦啦整海水化淡, 中水回收
冇收到order香港班官點會夠膽做
倒唔倒落海都係出咁多錢
而家上面個order係水就唔想俾, 錢要照收咁多
香港自己搞撚掂水源

唔想整二期係因為政府冇錢啫
新加坡同以色列喺廿幾三十年前已經用緊reverse osmosis呢種低成本方法去做海水化淡,誠哥十幾年前有興趣將呢種技術帶嚟香港但就俾當時政府冷待,最終佢去咗以色列投資起咗個當時全世界最大嘅海水化淡廠出咱供應緊以色列全國20%嘅食水需求。

到今時今日仲可以幫香港政府供水政策打飛機嗰班真係唔知係乜嘢人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞