水務署:積極引入再造水,石湖墟廠房全面投產後,料每年可節省逾4,800萬元

53 回覆
77 Like 4 Dislike
https://www.stheadline.com/society/3382937/水務署積極引入再造水-石湖墟廠房全面投產後-料每年可節省逾4800萬元

水務署在發展局網誌中表示,預料古洞北及粉嶺北新發展區全部用戶入伙後,石湖墟再造水廠將全面投產。屆時每日再造水產量可達7.3萬立方米,供應予約52萬市民使用,為香港每年節省約2200萬立方米食水消耗量,相等於8800個標準泳池的容量,每年可節省逾4800萬元。

水務署指,會在技術可行和合乎成本效益下,將再造水供應擴展至其他新發展區及一些仍然使用食水沖廁的地區,包括洪水橋/厦村新發展區及元朗南發展區等。政府亦正提升現有元朗污水處理廠為三級處理淨水設施,將部份經三級處理的排放水加工成為再造水,供應附近地區用戶作非飲用用途。長遠目標是循環再用水及海水沖廁的覆蓋率,由現時85%人口,增加至90%。

署方又指,正發展「中水」重用,作為另一循環再用水資源。「中水」即從浴室、洗手盆、廚房洗滌盆和洗衣機等地方收集的水,經處理後可以重用,作沖廁等非飲用用途。水務署正在安達臣道石礦場用地發展區,興建「中水」重用系統,處理居民的「中水」作沖廁用途,預計年底開始分階段供水。
東江水‧東江情
每年剩咗嘅東江水橫掂都倒返落海, 我抵諗啲, 用多啲, 增加庫房收入
新加坡廿年前已經開始用緊reclaimed water,依家人哋有40%嘅用水係靠呢個來源唔駛再俾馬來西亞鍊住個春袋,香港政府後知後覺到依家先有第一間廠落成俾週邊地方笑落後都唔係無原因。
做價幾多億,每年先得0.5億
咁東江水呢
直接海水化淡咪得, 新科技個cost 平好多

死都要送錢比人
沖廁唔係用咸水咩 除咗沖廁其他水喉唔係同一條喉入屋咩
貼地署署長
東江水唔係你用唔用都要照比錢?
有個問題係香港海水沖廁 要做再造淡水不如直接海水化淡 而家呢個係因為沖廁用 鹹淡無所謂先做到
姐係煽動人自給自足? 會唔會犯法ga
好似以前成哥有想做 但唔知點解冇咗下文
新界唔近海 個D仲係用淡水沖廁
香港本身已經好多地方用緊海水沖廁
食水又有穩定水源
所以先新發展區先玩再造水
同埋安達臣都有搞再造水,點後知後覺
覺得香港落後既人,只係因為你on9咋
應該係比上面既人襟住左唔比做
因為咁就無得用東江水鏈住你條頸
然後誠哥先開始明國家既方向
先開始走資
海水化淡到變potable water嘅成本平極都唔夠reclaimed water平,而且海水唔可用嚟淋花同洗嘢降低唔到呢方面對potable water嘅需求,同埋內陸地區用海水沖廁唔符合成本效益,所以先有起reclaimed water系統嘅需要。
講呢個原因既人,不如諗下點解香港唔耕田,你唔係屋企種菜種米 傻鳩logic
大佬,一邊係獨立國家,自給自足緊係最緊要
一邊係一個城市仔自給自足唔會係最優先
新加坡式屎水
種菜種米要地同要廉價人力先有得做
而且就算真係唔同大陸買同外國買都唔難
但水係無可能同外國買到夠成個香港用
東莞、深圳都好等水使,所以有啲大陸人話寧願將東江水倒落海,都唔想賣俾班反中亂港嘅港燦
香港食水有穩定水源!?你知唔知東江係會旱災到連深圳都要制水啊?
人哋係主權國家
唔好將中屬中國香港同獨立國家新加坡比較
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞