香港d Cafe 全部懶撚到閪,中午先開門

135 回覆
87 Like 127 Dislike
專做咖啡嘅其實係開朝早,你講嗰啲大部分係主力賣食物嘅cafe.

同埋,會唔會係你住嗰區柒咋? 中西區有勁多小店都做得好好。
連登仔鍾意話早起身係窮撚
朝早開邊個做
晨早流流起身返工
完全無哂生活
狗工我地00後唔會做
訓多陣沖杯即溶算啦
其實香港cafe 貴過外國
以澳洲英國大城市計
40蚊係飲到好少少嘅long black
香港就難d
公司附近D coffee shop 一早就開喎
開早四個鐘 燈油火蠟人工
仲貴過賣得出嗰幾杯爛鳩咖啡嘅gross profit
賺到錢嘅佢地做咗啦使你教 你幫佢地交租?
唔開咪又係白交租
以前喺歐洲,朝早7點啲cafe已經開,一早去cafe坐喺室外嘆下咖啡食件cake不知幾爽

不過可能香港人朝早幫趁都係茶餐廳多,始終文化唔同,同埋唔夠地方做唔到人哋cafe嗰種寫意
打卡45分鐘
食野15分鐘,因為份量太撚細,扮精緻
開埋d 閪時間,唔慌唔執笠啦屌
11:30 不如食個early lunch 好撚過
戇鳩,朝早先多
講weekday,返工前嘅錢最好賺
一啡一包賣$60 都大把人爭住買

講weekend,整個大大份ADB 賣夠$150 都賺到笑

租又俾咗,點解唔開早d?
除咗懶到閪之後,無其他原因
mc cafe 都係好野嚟
可惜唔係間間MCD 有
咁難飲,是撚但啦
俾成舊水朝早去cafe飲咖啡食件餅,我不如去老麥坐低嘆下?早餐時間去cafe係交至傷稅
講緊Weekend
唔係個個都好似班00後咁撚懶訓到12點先起身架
NOC 朝朝爆 你老母就無客
軟對抗,惡意唔開舖
NOC 朝朝爆人
班Cafe 撚鬼有做過market research 咩
人開我開,有d cafe 難飲到仆街
人地做生意關你撚事?
樓主正傻鳩
遲訓咪遲醒早訓咪早醒關懶唔懶咩事

同埋Cafe 唔做早關00後咩事
公道講句,歐洲包括英國咖啡舖係早開,但香港早茶再早啲有,唔計quality 嘅話茶餐廳早餐有咖啡啦。

香港慘在係屋企太細連work from home擺張電腦檯都未必得,先要迫到你出去坐成日開laptop做嘢。

響Cafe做嘢聽落好chill咩,我響英國直情有書房做嘢,大mon又得唔換衫又得又唔使睇住啲人走嚟走去,但出街食選擇少,所以要買齊料響屋企食早餐。
中西區行撚到腳斷
車又難行,兜到仆街
仲未計d 車位少撚到傻
未order 已經成身汗無撚曬癮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞