終於明白點解Novoland加推154伙咁大件事冇人提

157 回覆
152 Like 4 Dislike
係屯公急緊屎,點算
冇人想知,唔想再討論關於買樓嘅問題
有打手話呢個盤唔洗蝕所以唔急賣真係好好笑,好似有人借錢買股票,有九隻蝕緊、一隻賺,所以唔急平倉,都啱嘅,唔賣就冇輸,只係要還息啫。不過賺又好、蝕又好,記得還息,仲以為而家係賣家主導果班瞓醒未
唔計大單位佢好似係賣到第四期尾段先開始賣得慢咗
係囉financing cost (起碼8厘一年), opportunity cost (套現再投地)個d全部唔洗計

放係唔賣零成本,等到20萬一呎先賣
佢近嗰間醫院應該算係青山醫院
入面有時會有心9叫
仲有附近都多比精神病康復者既社區設施
8個再唔買樓就要瞓街嘅家庭
套現再投地之後又計埋落呢個盤到
你同股東交代係淨係講一個盤?唔洗理整體ROE?
上面啲回覆一直都係講緊呢個盤繼續賣唔出既話蝕死佢,所以由始至終都淨係講緊呢一個盤係回咗本

跟住無啦啦又講投地,呢個盤回咗本關佢投地咩事?

呢個盤補地價71億 ,而家賣咗3000幾間返咗180億

根據Turner & Townsend 2024年6月公布,香港建築成本會平方呎大概係$450美金
novoland可建樓面面積係241萬呎

241萬 x 450 = 1.9億美金左右
用返今日個匯率去計
即係15億港幣左右
再加埋商場基建,我當佢5億好未?

我任你點樣計,佢都已經回晒本啦

另外你自己睇吓新鴻基個財務報表,佢哋根本喺香港嘅投資唔多,人哋主要蝕緊嘅係喺大陸嘅房地產

呢個係新鴻基今年年中嘅財務報表,根本香港資產佔集團都唔夠10 %

香港人唔好睇得自己咁重先啦
情況令人擔心
仲出年??禮拜四美國減息0.5厘
即刻加單加價8%先啦
你慢慢等
美國減0.5? 你可以慢慢等
班公屋乞衣自high下得唔得
反正佢升定跌佢地都買唔起
上網打字唱臭香港都好架

最好跌多3-5-7百萬
反正班公屋閪一世都搵唔到300萬架啦
不過有得同中產副身家收窄300萬既差距
仲開心過自己賺到300萬啊嘛
另外上面有講過新鴻基而家公司嘅負責率係大概20%左右

一間上市公司負責都未去到40% 其實佢叫做好健康,你望吓Tesla個負責率係幾多?
一世都搵唔撚到300?
?一年都有啦
新增申領失業救濟金人數瘋狂上升
美國佬要自救
你望下九建同遠東 負債率先啦
嘩,好大鑊喎

Tesla 第二季當負責率41.09%
Elon mask聽日睇日要開始申請破產
講緊新鴻基,無啦啦又講狗建遠東
你一年搵到300就唔洗租康城啦
租半山 壽臣山啊嘛
租寶福山嘛你
你老母住緊啦
嗰個位要送埋車同車位先會諗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞