吳志森:香港人而家眯埋自己隻眼,只睇到眼前歡樂

232 回覆
112 Like 425 Dislike
吳志森:香港人而家眯埋自己隻眼,只睇到眼前歡樂
香港人而家開始對問題視而不見,北上吃喝玩樂去玩 連餸都買埋返香港,跟住返工 到禮拜5啦 又北上,因為平靚正 新奇好玩 吸引力好大。香港人唔會警覺大陸發生咩事,只知道平靚正。
大陸限制好大,但佢地記者都好勇敢,但香港人呢?眯埋自己隻眼,只睇到眼前歡樂就得㗎啦 好多人都係咁,好多人北上。
香港人冷漠 先令到香港媒體冷漠嫁姐,如果香港人關心香港記者,香港媒體就唔會咁冷漠對待呢件事。大陸人對於記者 佢地係好珍惜,媒油車裝食油 引起咁大反響。我睇返我Facebook, 佢地根本唔關心恐嚇呢單野,咩人都有,好多仲係黃,都唔關心 冇咩興趣。。呢班人好可悲 even可恨
https://youtu.be/tB7NF0oMZBE?si=kTHAHgRZqI-LTdpU

吳志森,你走去英國做咩呀?
今次對佢好失望
開始批鬥返自己人
人地開心咪得囉
條友 pat pat 羅柚, 有咩資格踩低香港人?
佢唔係仲當自己係香港人下話
移英咁耐都仲係開YouTube 唱衰香港
佢先至係可恨
移英狗有咩資格話人
無錯啊,咁多人俾人拉咗上去審,連登有幾可見過有人每日會追住嚟討論啊?
死廢老遲早喺英國比穆斯林打死
唔係咁條廢老係英國靠咩揾食
咁香港記者係咪香港人
佢咁講嘢完全冇邏輯同論據,單純情緒發洩,可以唔使開post
屌你
知唔知依家香港咩環境
佢以前都係咁㗎啦
難聽啲講句,一早走咗出痛苦圈出面生活嘅人,係無辦法真正理解到長期活喺痛苦之下嘅人佢哋嘅心情,正如我亦都無可能真正明白到烏克蘭人活喺戰爭之下嘅心情。

喺痛苦圈生活嘅人,大多數人能夠做嘅只能夠苟且偷生,自己呃自己可能會開心啲,咁嘅話先叫做生存到落去,否則長期活喺高壓嘅精神狀態下,好多人應該會跳咗樓好耐。
政見先唔講
佢把死人聲真係好趕客,又多懶音
呢條撚樣身處邊度?
唔自己帶頭出嚟做?
留港預咗被統治去大灣區
點會反抗
其實疫情/2019之前不嬲都多人上深圳

本身呢班人喺香港嘅消費力就唔係高/注重性價比 所以先上去消費呢班人本身不嬲一直都有

香港所有行業死嘅最大原因係三個
1. 大陸有錢遊客/高淨值客戶流失 冇曬高端大陸客過黎香港買金/名牌/樓/保險 得返一堆小窮輸大陸窮鬼特種兵遊客
2. 本地中產流失 移民去曬英國加拿大澳洲
3. 本地市民消費態度保守 啲錢拎左去日本泰國等地方消費 (同去大陸玩嗰班人一樣 純粹有班人去左大陸消費 另外有班人就去左泰國日本台灣消費 總之冇人喺香港消費)

同埋除左政治因素 香港最大死因係啲嘢又貴又唔抵 服務態度又差加上租金壓力真係太大 太多貪得無厭嘅吸血鬼業主
咁唔係你想點,個個好似你咁走得到咩,有本身就留係香港繼續搞政治,無本事咪吃喝玩樂囉,唔係仲可以點。
你彈三彈四無成本,香港人有呀
咁一D 100%預計左會發生既嘢
真係無咩好討論既
唔係你想點姐
我自己都過左黎英國

各人有唔同原因走或者唔走

如果我唔走我都會睇唔到唔理
自己開心過就算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞