印度電影人Soham Shah控告《魷魚遊戲》抄襲

42 回覆
2 Like 46 Dislike
印度電影人Soham Shah控告《魷魚遊戲》抄襲

由李政宰主演的2021年大熱Netflix韓劇《魷魚遊戲》今年12月將推出第2季,印度男星兼監製Sohum Shah早前入稟控告Netflix與《魷》主創黃東赫,指他們抄襲他執導與編劇的2009年電影《Luck》。根據電影資料網,《Luck》劇情講述一些黑社會富豪以巨額獎金於全球招募一些欠債人士參加死亡遊戲,測試他們的運氣,讓有錢人賭博押注。當參賽者死亡,餘下的參賽者可以分得更多的錢,與《魷魚遊戲》背景相似。

印度片《Luck》聲稱是《魷魚遊戲》的藍本。

印度電影人Sohum Shah入稟索償。

他自言2006年開始寫《Luck》劇本。

Sohum自言2006年開始寫《Luck》劇本,電影2009年於印度、美國、英國與阿聯酋上映,而他指黃東赫曾受訪透露是2009年開始寫《魷》劇本。Sohum認為Netflix理應在《Luck》上映時就留意到它,因為它當時有大量的宣傳與推廣。《魷》一播映就大受歡迎,首4周便獲16.5億收視小時,成為平台最高收視節目。《魷》亦於美國頒獎禮揚威,奪得3個《演員工會獎》、2個《艾美獎》、以及3個《金球獎》提名,其中吳永洙奪得電視組最佳男配角。Sohum估計Netflix憑《魷》市值上漲9億美元(約70.2億港元),要求瓜分部份收益,並申請阻止Netflix侵害《Luck》的版權。
賭博默示錄告番佢?
始祖咪又係日本
都要佩服班韓狗嘅宣傳能力
可以將魷魚呢啲垃圾劇情+零智鬥嘅game推上神枱
係疫情加netflix幫手宣傳同班鬼佬無睇過呢種劇覺得好新奇 其實好負碌
福本先懶閪理

death game 類好耐啦
要鬥智,班鬼佬會睇唔明
賭博默示錄都未出聲
印度仔唔抵人成功 返印度食蕉啦
套劇虎頭蛇尾,最後只係隻揪,同魷魚遊戲個rule完全無關係
欺詐遊戲啲GAME 好睇好多
同感,個種韓式味道到而加為止我都係搞到睇唔得落去

個種造作真心唔識欣賞
印仔老翻藥物。。。。出名到輸出世界。。。。入埋強國。。。。。。
唔見魷魚遊戲有歌舞wo.
依家一聽到係印度
就算係好嘢都一律當係垃圾
係告都"要聽神明的話"告先啦
印狗又係一個騙子大國
成撚日打嚟
cut 線保平安
一套屍殺列車
一套魷魚遊戲

將日本已經拍到爛晒嘅題材,拎走日本嘅深度劇情/道德深索,得返啲無腦劇情,再用 marketing 夾硬包裝,然後推去歐美爆紅

無估錯嘅話,下次韓國爆紅全球嘅作品,應該係異世界轉生
依家一聽到係印度
就算係好嘢都一律當係垃圾
搞藝術都想老翻得咁成功邊有咁易
望下香港隊天團鏡狗就明
就係韓國人識拍野先拍到套野全球爆紅
唔係人人都岩睇好正常
但乜都瀨落marketing,咁呢個世界應該多好多全球爆紅影視作品
但事實就完全相反
應該無咩人會睇過套咖哩戲
黃viu係東南亞多人睇過 netflix
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞