高才通原意係引入香港缺乏嘅人才,佢哋嚟到,啲公司應該嘍飯應即請

62 回覆
191 Like 2 Dislike
講講講屌你老母
人地大陸唔同省市d人才補貼同落戶,都要求係自己搵工啦

香港真係on9
六位數ID就收收皮啦喺度扮老屎忽
我唔係話個個藍領,我識既所有朋友舊同事係英國都仲係白領,但個問題係高才通唔會放下身段,永遠係政府問題,堆高才連簡單廣東話都唔識,我自己做中小企就唔會請
支那邊有咁多高材吖!
佢哋最叻造假搵著數
嚟香港又食又拎呃福利
利用香港做跳板去美國
其實係想 人口侵略

好似新疆, 西藏咁
一半人口是大陸人, 只有一半是維族人/藏族人

而且D 工作全部被大陸人搶哂
維族人/藏族人 反而失業
用香港救中國完全是 杯水車薪

現在香港儲備 得返3.3萬億

大陸全國負債合共90幾萬億
廣東負債都3萬幾億
人地國家收精英

香港就專收垃圾
六合彩有一個人中
就會有幾十萬人期期玩
香港救到幾多支那失業率係唔重要
最重要係製造到支那人對香港夢幻追求既希望
咁習近平就可以轉移支那人對習近平既不滿
真係搞唔店架
完全唔同世界
利申公司請左個 準備起佢
之後所有高材通cv一律不見
之前睇新聞好笑

孫玉菡表示,「高才通」下面C類人才是在百強大學畢業,工作經驗在過去5年不超過3年,就算是比較年輕些,就算相當多人來自內地,但當中最多不是從內地大學畢業,而是從美國大學畢業,即使內地人,在美國頂尖大學畢業,學懂很多頂尖知識及眼界,他們都是國際人才。

佢唔講我都明如果美國讀完書勁都留美國啦
三四流之人先會美國讀完黎香港
都on9

https://hk.news.yahoo.com/%E9%AB%98%E6%89%8D%E9%80%9A-%E9%80%BE%E4%B9%9D%E6%88%90%E4%BE%86%E6%B8%AF%E4%BA%BA%E6%89%8D%E4%BE%86%E8%87%AA%E5%85%A7%E5%9C%B0-%E5%AD%AB%E7%8E%89%E8%8F%A1-%E8%A9%95%E4%BC%B0%E5%9C%8B%E9%9A%9B%E6%80%A7%E4%B8%8D%E6%87%89%E5%8F%AA%E7%9C%8B%E5%9C%8B%E7%B1%8D-044352918.html
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞