高才通原意係引入香港缺乏嘅人才,佢哋嚟到,啲公司應該嘍飯應即請

62 回覆
191 Like 2 Dislike
救唔到幾多
畢業大學生千萬,失業接近50%
真香港中產走咗
換血通d人既冇消費能力接樓價
又提高失業率
又要呢d果d
得兩年有效期,冇工續唔到簽證,成世人只可以申請一次高才通
除咗鮮雞鴨龜...真係諗唔到有
咩人才香港係冇 要從支那輸入
𦧲飯應,唔係嘍飯應!
高才通從來無考慮申請人是否「香港缺乏嘅人才」,更加無考慮「香港需求大嘅人才」。只係「讀咗名牌大學或已有高薪」,that's it.

香港都好缺乏太空科技人才㗎,demand 呢?
香港人賺開年薪250萬去外國都未必賺得到同樣人工,何況中國人嚟香港?
你諗係咁之嘛
救廣東都唔夠啦
妓女
支那人自視甚高, 成日話叻過美國佬
香港呢啲彈丸之地, 容納唔到支那專才
班傻西嚟到以為自己真係高才
香港政府要你地入嚟攞個身份充人數 數人頭
令個demographic數據好睇啲唔好年年負增長咋
你落嚟變相拉高失業率佢踼走你都仲得
係殖民通
佢哋咁呻 目的明顯係為自己攞公屋綜援鋪路
三雞既工,比個大陸仔屌人工低,大佬,你係大陸畫左幾年工程圖,黎香港見助理工程師,比多你啦,再睇佢大陸份工個人工,7500人仔,笑而不語
而家洗鬼申請高材通,去VTC讀HD都可以留港工作
大陸買證書好普遍,大陸做房地產中介,公司都要求你有大學畢業證書,班agent好多都係農村出嚟,得個中專學歷,甚至乎初中都冇,都係買大學證書
認真問咪睇下得到啲咩認真寫/作嘅原因囉
搵唔到嘢做咪食綜援霸公屋囉!
支那人自97開始一直做緊㗎喇
P牌閪用個閪腦諗下
打字洗唔洗隔開咁多行
其實唔係經公司申請,已經注定失敗,班大陸人以為黎到香港有張什麼百大畢業證書就人上人,但其實英文又唔識,一係好似香港人去英國咁,放下身段去做藍領,去做下洗廁所,洗碗,司機呢類,唔係都只會係一個困局
唔係個個移民都要做藍領,究竟你去過外國未?
識得個人以前做銀行, 移民未夠3個月就搵到銀行工
其實外國藍領搵錢可能多過白領, 唔好用你個豬腦去胡亂測度
因為支那狗,唔係偷就係搶
Bno去英國 好多買樓鄒高才通九成 85%係租
搵唔到工咪唔係人材
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞