網民呼籲杯葛《戰錘40K: 星際戰士2 》要求加入女性星際戰士 玩家狂送「逗趣小丑」獎勵回應

86 回覆
158 Like 15 Dislike
近日,有網民在Steam上的《戰錘40K: 星際戰士2 》討論區上呼籲玩家杯葛該遊戲,直至官方加入女性星際戰士為止。

他質疑:「為什麼在遊戲內加入一個女性、雙性戀或LGBTQ的角色會有那麼大的問題呢?就一個角色!即使她在螢幕上出現五秒鐘,也不會對你造成任何傷害。但這對於那些終於看到自己被代表的人來說意義重大,她們甚至不需要成為主角。」

「你甚至不需要同意她們的論點,只需要一點同理心,認識到代表性可以減輕這些群體的孤單感。玩這款遊戲的話,你就是在選擇邊緣化那些應該得到更好對待的人。」他表示無法理解為什麼有人會支持一款明顯迎合右翼價值觀的遊戲。

結果,底下的大部分留言都在質疑他是否在反串及嘲諷他的言論,更有玩家利用Steam給予獎勵功能為他頒發「逗趣小丑」的獎勵。

他隨即回應道:「使用『逗趣小丑』並不代表你是對的,別試圖激怒我了。」,並揚言將會舉報所有頒發「逗趣小丑」的玩家。

https://gank.fanpiece.com/kblog/%E7%B6%B2%E6%B0%91%E5%91%BC%E7%B1%B2%E6%9D%AF%E8%91%9B-%E6%88%B0%E9%8C%9840K-%E6%98%9F%E9%9A%9B%E6%88%B0%E5%A3%AB2-%E8%A6%81%E6%B1%82%E5%8A%A0%E5%85%A5%E5%A5%B3%E6%80%A7%E6%98%9F%E9%9A%9B%E6%88%B0%E5%A3%AB-%E7%8E%A9%E5%AE%B6%E7%8B%82%E9%80%81-%E9%80%97%E8%B6%A3%E5%B0%8F%E4%B8%91-%E7%8D%8E%E5%8B%B5%E5%9B%9E%E6%87%89-c1460054.html
聯署囉,睇下有幾多人要求
出現5秒
依架出得5秒,你以後要求出50集主角架喇
第一次同依班lgbtq交手咩
聯署擺低5舊先,到時出左又唔買,又好似Concord咁
順便,加多個聯署,出女Astartes/禁軍就比人退game。

利申已買黃金版
要show埋一星期前既購買紀錄
唔係啲人又玩野買完退貨扮有課金
寂靜修女咪全部女人
戰錘已經有修女會,又唔見走去問點解冇男嘅修女
開波個凡人少校都女
出左女禁軍 強過男權阿斯塔特9條街
反向宣傳
要買了
班友真係癲撚左

點解要幫班友倒自己米
AOS 大把女
有個活聖人Celestine,接近原體級強度
咁點解佢唔支持罪大隻幾億美元大作而搞9戰鎚,唔鍾意玩可以唔玩,但唔好搞9人
班癲既識閪咩
到時就會話點解原體冇女人架啦
他隨即回應道:「使用『逗趣小丑』並不代表你是對的,別試圖激怒我了。」,並揚言將會舉報所有頒發「逗趣小丑」的玩家。

醉翁之意不在酒啦

sisters of battle唔撚提

sisters of silence 唔撚提

BuT MuH fEmAle cUstOdE
D 人成日都係 STEAM 度引人派膠, 唔算係咪新聞...
我都想控制寂靜修女
如果俾班傻閪嘈到有修女用都好

不過修女應該戰鬥力差好遠?唔多熟設定
有冇諗過無人想認同你班垃圾
自己出一隻game 啦 屌
出得五秒就會屌點解剩係出得五秒
你同呢班賤種讓出第一步佢地係唔會多謝你
只會屌你點解唔係讓十步
Steam discussion 都拎黎做新聞
成個forum一早變左做一堆假膠係到搏人送clown拎steam point
而家D記者真係好做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞