在英國,每次出街都是一場博鬥!

437 回覆
142 Like 695 Dislike
(都係果句 ,VPN 移英撚可以出返去,呢個Post唔岩你。)

一、係英國,絕大部份住宅區(無論London定二三四線城市),都有如新界八鄉、十八鄉、打鼓嶺、林村呢D「鄉郊」地方,一望無盡都係屋屋屋屋屋屋屋。

二、出街做任何任務(包括買糧食、睇醫生、買外賣、去Pub、買家品、寄信、剪頭髮、搭火車……)閒閒地要行路30分鐘,ie來回一個鐘。

三、每次出門,我會話都係一場博鬥,點解?因為

* 你要求神拜佛,千祈唔好落雨。如果係行行下途中落雨,你唔會搵到簷篷避雨、亦唔會有樹蔭。要局住冒雨行到目的地。

* 好彩有帶遮都無乜用,30分鐘既路程,下半身(包括對鞋)實會濕晒。同埋你買完野返黎,一袋二袋,都唔會手得閒去拎住把遮。

* 你要求神拜佛,唔好急尿、唔好肚痛。因為沿途係唔會有公廁、更加唔會有商場廁所。

* 急尿都還好,擰轉背、拉開褲練就Ok。急屎既,Sorry,只有忍,或者賴。建議出門前2小時唔好飲水,唔好食野。

* 你要時刻望住條行人路。因為英國既行人路無一條係平坦既。一定凹凸不平、一定爛。睇實條路,唔好叉錯腳,好易咬柴。咬柴既話,都要忍痛行到目的地。

* 落雨(或落完雨)果陣,你要時刻望住馬路邊。同樣,馬路邊一定、一定、一定會塞渠,一定會有積水同水tum。你要留意,有無車就黎經過,有既話要等佢行過先,唔係既話,D車好興特登貼住馬路邊行,一濺起D水,你就成身濕晒,仲好撚污糟。

* 你要時刻望住D行人。小心力架、阿差、White trash、童黨。財不可露眼、手機要揸到實。盡量避開唔好行咁近,身外物事少,一陣吉你幾刀就game over。

四、每次出門都筋疲力盡,尤其冬天,手腳一定冰冷,中途唔會有地方畀你回血。你一定要確保有足夠HP完成來回旅程。中途唔夠HP只可以等死,好彩畀你搵到巴士站都無用。巴士一個鐘一班。幫你唔到。

五、每次出門都唔好著新衫、靚鞋、貴鞋。除左保安理由,就係一落雨既,你件衫同對鞋都唔使要。無謂浪費。

六、每次出門都唔使花時間Set頭。因為英國永遠都好大風,一出街你個頭就會亂撚晒,Set黎既W9g。

最後,祝大家出入平安。
無車牌?

400米要行半個鐘,樓主跛左+冇輪椅
踩英,你仆街了
要行30分鐘以上嘅揸車出去算
博鬥 搏鬥

D

咬柴 拗柴
tum

力架 nigger

W9g (意味不明)

美國都係
冇車就去d大城市啦
外國無車等於跛係事實
你過幾年成熟啲睇返,就會覺得你今日好幼稚同好on9
都好過香港啦
邊有人咁笨實無車都住得咁唔方便架
冇車牌就唔好去啦
咁你渣車咪解決哂囉
又或者樓豬係仲未過口腔期,要媽媽餵奶嘅BB仔
英國考車牌+買車養車都冇香港咁麻煩
點解唔第一時間整返部車先?

講真,冇適應力全世界邊度住都一樣咁鳩

去大城市你會話d人雜,租貴
去鄉郊又會話唔方便
去邊度住你都會覺得好多問題
一同二只係證明左你唔識揀地方租屋或者貪平,一個樓盤平實係有原因
預左唔會渣車既話
最低限度要搵間大少少既超市附近
有預算緊係搵埋啲近巴士近鐵路既地方
你去商場、油站or Tesco, Sainsbury 停低架車去廁所好難???

不過如果你膀胱有問題就難搞啲, 著定屎片先好揸出街
人廢去邊都冇用啦
而且樓主假膠黎
冇車咪住近啲超市囉
鬼唔知地利根德閣好住咩,

15分鐘中環生活圈,8點9先落樓,9點返到IFC

邊有人咁笨實住天水圍、上水架
認真,香港無問題,東京大板無問題、台北新北無問題,Berlin Munich 都無問題,Venice Rome都無問題……
邊有得咁比,英國你無車一定係住近車站或者近大超市,住flat租金唔會貴得去邊
* 你要時刻望住D行人。小心力架、阿差、White trash、童黨。財不可露眼、手機要揸到實。盡量避開唔好行咁近,身外物事少,一陣吉你幾刀就game over。

建議各位移英撚買返個頭套戴住出街
應該會安全好多#

你以為啦,住近既1000蚊一房。住遠既1200蚊三房
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞