有冇人裸辭後半年仲未搵到工(13)

721 回覆
5 Like 4 Dislike
linkedin 個vibe 都好似真係偏誇張
先揀返自己係open to market
之後簡單寫一寫自己經驗同喺呢行強喺邊 或者achieve過啲乜
咁樣至少agent會approach你

再下一步 就係follow下你嗰行嘅唔同kol同埋公司 平時like下啲post
咁就有機會俾啲公司嘅HR留意到
style就自己決定啦 我個人就唔行浮誇路線
唔知係咪依排個市,add 完好多headhunt 都唔見佢地有job post 出黎,可能add 得唔夠多,都係新手啱啱開始用,啱啱讀完個course 試下打篇文出po 先
我未試過出post
最多係repost
好多假招聘,HR同你interview問你好多問題
問你覺得個市道點,有無其他公司interview咩類型之類
你諗住分享多D博好印象, 點知人地只係為攞料做market research
搵工已經艱難仲要被玩被欺騙, 真係慘無人道
成個interview淨係問呢啲問題?
唔係好覺得佢唔需要人手 就去嘥時間叫你上去齋做market research 係嘅話借啲意phone in電話問就算啦
當然我只係猜測, 以前畢業搵工D公司見完幾日內已經打番俾你傾條件
而家俾我感覺係公司決定請唔請既過程耐好多, 亦有D公司見完一大輪無請人但繼續登job ad, 所以感覺D公司其實都唔係好急或好想請人埋位做野
就算in咗一堆 都可以係覺得冇一個適合㗎喎
當然呢幾年個市係差 但係你咁樣諗咪仲影響心情

每個interview平常心面對啦 如果你認為每次都正常發揮 就當每次都係一個機率 今次唔得下次再努力過
都岩既, 本身唔係樂觀既人, 搵工遇到唔少挫折真係好影響情緒
始終見工一部分
無理由唔寫到我拯救世界
有冇人
港府下月起將允許非本地生做兼職,不限工作性質及地點
https://lih.kg/3805852

以後失業想炒下散都難啦
政府又想香港年輕人做樓奴, 顧住搵錢供樓唔會搞事, 同時不停引入大陸人搶飯碗
年輕人搵唔到錢, 唔拍拖唔結婚, 咁點樣買樓呀
好撚辛苦 半年失業
唔知做乜好
你諗多左, 佢地幫新香港人, 唔係本土香港人
加速溝血
勞工處有招聘 大多係萬五萬六蚊嘅工
等錢用可以做住先
星期五lastday 休息兩個月再搵工
保安
抖下啦
屌冇人打黎 去跑步算
建議唔好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞