點解香港人會讀「Z」做「易sad」?

274 回覆
74 Like 236 Dislike
不嬲都笑鳩日本南韓啲英文
Lur埋呀Ching 小朋友呀Ching
開口就問人係咪聽障 巴打冇家教定係點
因為當初唔想咁sad
所以先話人易sad
詳細可以睇返gundam z 個廣東話預告
印象中劉家傑話「易sad」係錯,唔知佢睇到你個留言會點諗
好過支那同台痴讀c
Z高達真係令人睇到好易sad

高質但笑唔出
Threads=脆
讀c既都好扮野
第一個發明呢啲錯音 再令所有人跟隨 其實係好勁 所以我真係想知邊個係第一個將「易Sad」傳出去 同埋將Code 讀成「曲」
唔係指出佢錯處 而係佢既能力可以影響晒咁多香港 真心犀利
唉豬
上面d comment 好搞笑, 層主係講多數, d comment 就講少數
個個國家讀嘅英文都唔同
因為某部分consonant發音而未讀到vowel部份時,已經開始用聲帶發音。
例如L, M, Z, V
其中Z, V係廣東話之中唔存在嘅發音。
係無辦法準確製造讀音正確嘅聲帶共鳴時,香港人選擇以vowel open sound代替。

本身牙齒與牙齒之間空氣震動嘅Z(zɛd),就以
ɪ作為前置,加上廣東話最接近嘅consonant,組合成
ɪsɛd

同理,V牙齒與下唇之間空氣震動用w呢種open sound扮出黎
wiː
你咁講咪就係因為你唔識發Z音。。。
手Z
諗諗下我都好似唔識分
S 同 ass
Linguistic 學生認真答
請pin

簡單解釋一次,輔音(consonant)大致可以分成三個部份,①聲帶震動與否 ②發音位置 ③發音方法

廣東話冇/z/呢個音(①Voiced ②alveolar ③fricative)

最接近嘅係/s/(Voiceless alveolar fricative),例如食物個食,但係冇震

當我地係唔習慣嘅情況底下格眼讀震個s
好容易讀歪做/j/ (voiced palatal approximant)
與/z/一樣會震動聲帶,發音位置非常接近,發音方法都類似(approximant具有介乎於fricative同vowel之間嘅特性),咁聽得多就人傳人變成 “二-sad”
英式英式之嘛
比啲信心自己
but
兩種發音唔難
難在聽
2 Set Gundom
笑撚咗之後好Sad
叫佢地講野講乾threads 啲, 笑乜柒笑
同大陸都唔知係到un 乜野
以為自己佘c慢咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞