[I/A] 蔚藍檔案 ブルーアーカイブ Blue Archive (32)

983 回覆
5 Like 3 Dislike
原來係呢個

其實最擔心係做pv嗰班人有冇走到
負責PV就金仁同doremi,都走哂
好似係得呢幾個
睇心情出
關於網絡上一些指皮卡丘大叔在離職過檔至Dynamis One之前Hea寫對策委員會第3章劇情
對於國際服玩家而言,仍然未知這說法是真或是假
國際服玩家想問如果之後會抽水局長的話,係唔係唔需要升朱音?(計埋除咗打大蛇之外,有冇地方係朱音好用過水局長?)
打大蛇都應該係水局長好d
咁有水局長應該唔洗用總力幣買朱音神名碎片?我想留住啲總力幣買其他野
是,反正局長3星就夠用,又唔洗用三大校d料,可以留返d總力幣
感謝解答
有能力咪自己走出去整game
係nexon做成世咩
closers廠都係以前kog下面整三小elsword
頂唔順kog先走出黎自己起家
整game冇問題
但係太多相似位 所以先俾人屌
應該要反思下一堆人係Nexon出來都無事點解淨係佢地唔得
依家根本就唔係依個問題
大把人一開始同我一樣好期待佢地整到啲咩野出黎tim
結果同我整隻BA 2.0出黎,連光環都要抄,有咩意思

同埋依家佢地搞到要所有原檔 ALL DATA都要delete
就已經唔係單純抄咁簡單
佢地離職咁快就搞到咁多野出黎,又pv又角色
一定係nexon在職期間畫出黎,依家比人捉到
成堆人都無咩職業道德
mx2j知道就走佬,偷工減料果啲都講到口臭
根本就冇人出嚟之後咁快就整類似game
人哋IGA整血咒之城都係因為惡魔城收哂皮先搞揸
本身成個世界觀都係同一班人諗出黎
班人對個設定有執念 想拎黎用
個人覺得無可厚非

暗地整game都係
只要唔係番工時間 用公司資源
整幾隻game都合理

我就唔明點解咁大反應
之前台仔整左投票 2千人投都係支持多
設定就真係未必吹得佢漲
但大反應就一定,佢整得光環設定就預咗炎上商法,無反應先攪唔起
同埋佢地好明顯有野俾人渣手先要成個porject完全收皮,全部del
除咗用公司資源整呢堆野,仲有咩可能
你都係唔明白個問題喺邊

七月比卡超走嗰陣
遊戲入面第三章完結最尾仲大大隻字寫明original story by isakusan
感謝比卡超嘅貢獻

玩家都睇到nexon 同比加超係好來好去
就算離開咗間公司都祝對方錦繡前程

一般公司大project嘅project manager,核心成員離開
都會簽定clause
未來12個月唔可以從事同舊項目有關嘅工作
以免有利益衝突

比卡超都講過未來會有新project 出新game
上面睇到比卡超同nexon 關係都唔錯
可能佢哋根本冇簽過冷河條約

點知而家原來仲扯咗一大班人走
呢班出走嘅人兩個月唔到
就出咗隻同舊公司一模一樣嘅game 嚟頂死
設定人物故事背景都90%相似
個project名仲要叫kv
暗示自己係真正嘅キヴォトス
自己而家做緊先係真正嘅blue archive

唔好唔記得
KV 全部都係BA 核心團隊
佢哋知道曬BA 所有故事劇情
未來遊戲嘅road map, 人物設定資料

咁樣backstabbing 舊東主舊project
商業倫理上根本講唔通
法律上亦都好大問題

而且BA係social game
玩家大部分都投資咗好多錢同時間
而家舊團隊成員獨立出嚟
突然出一隻新game 出嚟暗示自己先係真正嘅BA
令到BA 故事劇情伏筆半途而廢
棄舊玩家於不顧

KV 呢個project 對舊東主不忠
對一直支持佢哋既玩家不誠實不負責
所以點解由韓國到日本都一面倒唾棄佢哋
會胎死腹中根本就係顯而易見嘅事
如果單單以為「吹佢唔脹」就做乜都得
班人會唔會天真咗啲呀
雖然應該係俾前公司周到多,但就算冇周到個形象都插哂水啦

台仔支持咪反映佢哋冇職業道德囉
「吹佢唔脹」、「有甜」就乜都得
不過從Yostar高層當初有份Follow Project KV個page去睇,至少係光環人設正式推出黎之前,我認為KV班人明面上都係好聚好散關係唔差

條友拎台仔黎做指標
但係其實周圍睇下好多台仔係各大forum屌緊kv班友
本身投果堆仲有一堆無玩開BA既睇戲

同埋好簡單你都識講"只要唔係番工時間 用公司資源"
如果佢地真係無做到,無野比nexon渣手
洗鬼要行到最終極一步 del晒所有原檔
天真到,依家nexon仲未好似搞DAD果陣咁搞鳩班友
班友執到啦
本身係前東家個陣手腳唔乾淨
玩家又因為主線更新慢,1.3寫爛,大決戰,爬塔,衛星角唔落地而有怨氣
然後玩炎上商法玩過頭
黑鼠依個名將依班人所作所為全部導向壞既方向
得罪哂本來應該要拉攏既BA核心玩家
我覺得依個case可以載入韓國遊戲pr反面教材
https://youtu.be/K44hyhbxTfs?si=LETwfcRglyWOmLAp
日本仔將成單KV事件key落4.2到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞