原來得寳已經跌穿三球

205 回覆
221 Like 7 Dislike
好難啦
跌到260 左右已經供平過租

除非有其他原因租金開始跌
265呎 點兩房

買果個唔知有冇睇樓 , 唔計個單位lift lobby 都好細, 萬九買真係慘
感覺衰過公屋

舊公屋就大過佢
新公屋就新
1984 年入伙,樓齡四十
仲老過我老母
之後租金都會跌
真係值$5000
反而唔會 而家啲人傾向唔買樓 情願租
除非真係跌到人人攞10幾萬就可以買晒full paid 嘅地步
租金唔會跌

自己睇返沙士時期
而家已紅有5%左右,但租金未必cover到利息成本+樓市下行嘅風險
有機會既
新樓同2手差唔多果時
d 人咪會買新樓
少左人租自然會跌

好取決於嚟緊啲新樓同貨尾點樣定價
一野消哂d 租租購買力喇喎。。
嗰度一扔個盤出嚟即刻俾人租,空租期唔會好耐裝修同佣呢啲一次性嘅唔計啦
2,500,000我都屌啦,仲200頭
殘 舊 污糟 嘈 你住埋我果份
殘爛散, 仲要咁舊, 依家個市咁差, 有錢比得起既都買新樓好過喇
咪玩得寶間隔點都好過啲新樓啦
新樓呃呃埋埋兩百呎最多都係開廚一房
但用落仲難攪過得寶
ching 多左啦
窗台已經夠衰, 新樓工作平台/露台仲衰
以前計建築面積,窗台係包括在內
依家計實用面積,就唔包括窗台
所以你用實用呎價嚟計嘅話,可以當窗台係送嘅,就算個窗台好大都無蝕底

依家露台/工作平台/冷氣台,會做三合一平台,叫做實用啲 (冷氣維修方便咗,但係有人話會吹返熱風入嚟,同埋好嘈)
中間有段時期,三樣嘢分開晒,用起上嚟真係好棘
其實租金最主要係睇月入中位數同失業率,而唔係咩買唔買樓
講真,如果啲人負擔唔起嘅話,最多咪同屋企人住,邊有話咩唔租就要買?
無得咁做嘅,就只有新移民,但呢班人如果無屋住,咪回流原居地囉

結論:如果你覺得香港之後失業率會升,咁租金咪會跌
如果你覺得之後h香港月入中位數會升,咁租金咪會升
死唔小人
講事實,果棟野唔知個位閪定點,我七八歲去補習時已經覺得佢好撚殘
依家情況係買得起都唔買 情願放響美股
想有自己空間又唔想買樓 唯有租
你太低估25歲打後想有自己空間嘅想法
識唔少人都係自己走出嚟租樓住
咁係因為而家香港仲有唔少人收入足以cover租金
但如果失業率上多大概2%左右,租金就會跌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞