點樣睇gpu使用率係最準

42 回覆
2 Like 5 Dislike
已經知道工作管理員既gpu usage係流既...明明gpu full load緊, 都可以show 2-3%
有冇咩軟件可以完全準確地顯示gpu使用率
同埋可以方便睇, 例如係個mon既左上角咁

msi afterburner
一係hwinfo64一係afterburner架啦
岩岩問poe, 整左個python, 都係實時show cpu 同gpu usage

呢個同nvidia experience顯示既cpu 同gpu usage係一樣

`
update版
大家交流下
點解task manger會唔準
廢囉
CPU freq
CPU load
GPU load
RAM freq
全部都可以係錯嘅
HWMonitor64
唔單止可以睇到整體使用量,仲可以細分3D Engine 使用量,Video Encoder / Decoder使用量同埋幾何核心使用量
用linux
呢個有download,不過我最主要睇使用率%
因為最近升級做4080super,可能遲d玩埋stable diffusion,就要HWMonitor64 mon住唔同参數
OCCT
推推
fps monitor
hwinfo啦
負皮既不如講下點解負皮
呢個有圖顯示wo
afterburner+Riva
是旦啦,爭個1/2%有咩影響
係爭幾十%
野=win10 task manager
咁我用住python自製+hw果個+msi果個打機睇fps軟件
簡單使用率 ,alt + R 用 N記自己個programme 睇?
有冇機會係你理解錯佢張圖先覺得唔準
GPU usage都細分好多嘢
最基本video encode decode
仲有GPU memory usage
CUDA
之類
你話唔準係因為你明知個game個bottle neck係響GPU,㩒入去發現得幾%?
你邊張圖幾%先?
你肯定係GPU bottle neck?
交流下,我都唔熟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞