覺唔覺香港人揸車態度趕住去死

207 回覆
902 Like 27 Dislike
又日本好啲
所以我話可能,因為我冇喺日本揸過連燈仔成日話日本司機好禮讓係咪爬完頭冇行返左線
咁慢線呢?
你去下海怡半島/太古城
果度好多行人黃波燈
D行人係人讓車 已經default左你唔讓
好多垃圾見人停低讓人係咁呠人/推人車
呢樣都真係香港奇觀黎,連班馬線都係行人讓車行先,相反英國人過班馬線真係唔會望車,一定係行人大哂
澳洲我唔清楚,今年我去咗LA, Bay Area等,嗰度啲人左穿右插勁過香港好多,連cut 3條線undertake都好常見LA市內55/60mph嘅freeway左線嗰個都上到85-90mph(如果冇塞車)用香港嘅路嚟做比較,即係吐公快線所有車都起碼135起跳

德國上年去過,基本上autobahn如果你冇180以上而又行緊左線,即使你係爬緊頭,後車都會推到你仆街(利申我冇俾人推,長期200+
明明左右左右咁行最有效率 但佢到一定要叼住前面bumper 頂死要自己行先
仲會好自豪咁講: 你越推我咪越慢👉😎👉
總之有問題都係其他人問題

同佢地講lane discipline, spatial awareness咪啞撚左
因為一出世已經冇 後天冇人教
不如話香港人本身係閪格
唔記得咩國家要有車位先可以買車
咁樣減少埋違例泊車呢個問題
北美高速公路限110太慢,如果係郊區嘅話140都慢,限160就差唔多
睇國家,喺多倫多完全唔覺,睇住快線啲車揸到120,130都係咁推。條highway 成日撞車
D人駕駛態度係好撚差 以前感覺上好d
宜家Tesla進圍快 真係好鍾意周圍𠝹,其他電車真係無咁撚西 ,你揸架波子𠝹我都心甘情願既,揸架爛9 Tesla真係唔好扮撚晒野啦
唔好話快線啦,慢中線都好多人鍾意痴實人蘿友
都唔知做乜撚野?
有d路Cut線真係唔狼d就無人讓你

小心駛得萬年船 唯有忍下
怪就怪果班揸得慢嘅快線撚係到塞鳩住曬,我就係要推鳩你班柒頭 見到你地比人推到手震,架車左飄右飄就開心

揸得慢就縮返入你老母閪個慢線啦
見前面隔籬線打燈就專登篤油上前頂住,我喺英國呢邊揸真係極少見人會咁
紅黃燈特登拖慢等你過唔到,佢就黃燈尾過
dc9特別多
真 唔知點解可以差唔多架架車都唔讓行人
啲的士狗見你望佢就唔會停
我就慣咗唔望踏咗第一步出去先
如果佢篤油我會再踏出多一步
佢咁都唔縮我先縮
你肯定未係歐洲揸過
If you no longer go for a gap that exist, then you are not a driver
打尖撚煩d, 日日返工吐公出馬鞍山條路都要塞,其實果到有冇可能加闊變兩線
老實答你

1.
快線比人推真係自己申請
你要跟牌行既麻煩行哂慢線中線
你唔趕時間唔代表全世界唔趕時間

2.
我認同左穿右插係唔值得鼓勵
我自己都會
但你遇到特別係一啲行得慢
大直路印brake拖龍果堆傻鳩
我幾肯定香港撞車大部分都係依堆人
望住電話搵路 出口前左cut右cut
知道乜野叫防禦駕駛既人一定會爬佢頭
你唔知佢幾時會突然重brake鳩cut
等同你見到架左搖右擺既泥鬼一樣
香港大部分私家車喺三線highway嘅靠左駛係行中線

講真又怪唔曬佢哋 慢線一嚟香港多巴士 而且限70太慢 如果行慢線隨時幾秒就要cut一次線爬頭 二嚟條路成日畀大車行 爛得好緊要

好多時啲三線highway都唔係utilise曬 淨係用到兩條線
有日喺青衣北岸公路慢線
後面架車輕型貨車死推難推
講緊當時牌行70我已經行80
明明條路仲係左右兩線
推到最後佢爬右線過我頭
點撚知佢爬完我頭後返70
係打完燈就閘
對側鏡係用嚟擺嘅
最慘係有啲車牌都冇嘅走嚟屌正線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞