[刁民來辯]今次 天文台 真喺做到 科學同人性 間做到完美平𧗾。

37 回覆
128 Like 27 Dislike
根本今次咁先係最正常,你掛得8就係出行有危險,你吹到冧哂樹先8根本就把撚
你講既正正就係解釋緊點解以前係做得差, 依家做得好
天文台唔洗諗民生, 但問題係個個部門都係睇住你幾時掛波
政府部門D 人既陋習, 就係咩都跟足指引同數據去做, 總之未到最後一刻就死都唔take action, 因為唔會比人屌, 調轉佢最後一刻落order你係吹佢唔漲, 因為佢無做錯任何野, 而你死係你既事, 我果邊無事
簡單講, 以前天文台既手法根本無交通部門, 運輸公司同民企係跟到佢個beat, 造成好大混亂, 依家明顯係有協調到, 起碼所有人有心理準備,
尋日中午講定6點4掛波, 好多外企係lunch time就放緊人走
比著以前6點掛8號, 5點先通知你, 或者靠小道消息, 地鐵塞到8點都未塞完, 同埋有小道消息, 證明呢樣野根本一直都可以提早好多predict到, 但點解唔提早講
其實講多都冇謂, 問下呢到咁多打工仔, 呢兩年打風係咪冇左以前果種返放工迫2個鐘鐵既情況出現
講緊十年前weekday一打風肯定有大量post係屌晒鬼
自從天文台唔再under 商務及經濟發展局,同埋換咗個台長,已經好咗唔少了
所以我咪覺得錯晒囉
唔去搞份颱風及暴雨情況下的工作首則
走去要求氣象部門「人性化」處理天氣警告
方便到市民打工仔實覺得好
問題係我從來唔認同一個氣象部門應該考慮呢樣野
點樣方便市民應該係其他政府部門嘅工作
大家立場都唔同,無謂討論落去
同意做得好左好多
就算佢2點落 4點先唔洗返工既人又屌
4點落 6點班人又屌
點都有人屌
剩係出數字使撚要呢個部門咩,你攪清楚點解要有警告訊號同氣像部門先啦
而家好好啦,講晒俾你聽幾時掛幾時落
有晒心理準備
不如你睇吓外國打風成個機制係點做嘢
我同意氣象部門要出預告同警告呀
依家講緊嘅係佢應唔應該 /有無能力考慮科學以外嘅野
佢要唔要人性化咁出警告

正常一個氣象部門就係用科學角度去報告、預告天氣
點樣人性化地作出反應係其他部門做嘅嘢
美國氣象局要唔要好人性化咁提早掛波等市民提早反應?
唔洗,因為要唔要停工停課係市政府/州政府嘅考慮
評估需要幾多時間疏散人流,交通要點配合,要調幾多人手做野,全部都唔係天文台有能力考慮嘅野

其實香港天文台原則上都係同停工停課完全無關
停課就不嬲唔關佢事,今次已經可以睇到教育局係可以自行宣布停幾耐
呢個先係正確/人性化嘅做法
至於停工,大家睇天文台頭只係因為嗰份颱風及暴雨情況下的工作守則,係你同你僱主嘅共識,八號風球要停工並唔係法例規定,你哋可以同意打風唔停工
依家講到天氣警告直接決定是否停工,將個波推比天文台
但政府有冇比任何人力/資源天文台去做任何氣象學以外嘅決定?
無呀嘛
咁咪錯晒囉
外國氣象機構唔會理停工停課,不過就一定會提早預測同協調
你唔提早講定 我點樣去做準備?
即係天文台5點同你講10分鐘後掛波
然後教育局坐時光機返去叫d學生提早放學?

如果係內部有機制提早幾粒鐘講定一陣掛唔掛波然後協調,咁即係有能力用科學預測到啦

其實照你邏輯所有部門都唔洗人性化
反正預測既係天文台,佢地都係睇住個風上左8號先叫人停工停課停地鐵架姐

其實你執住人性化三隻字講無意義
依家講緊既人性化就係要佢早幾粒鐘預報,做好佢自己應該要做到既職能
唔好講到氣象部門唔提早掛波就做唔到預警
個颱風咩路徑咩強度一早預測晒出黎
氣象部門每時每刻都update緊比你知個風幾大機會/幾時會到/咩威力
預見到潛在危險政府部門咪做嘢

你要靠氣象部門去考慮人為因素
又要防範未然安全為上提早掛波
愈早掛、愈早決定幾時落波,預測嘅誤差自然會大咗
最後結果就係呢個氣象部門作出唔準確嘅預告
而事實上打風唔係淨係代表放假
你嘅預測準唔準確其實影響好多特別工種/社會服務
由此至終我都係想講天文台應該回歸科學
社會各界面對極端天氣點反應應該係其他部門負責

同埋唔好再偷換概念講到社會只能靠幾號波做反應
氣象機構一定有警告以外嘅方法同政府部門交代天氣走勢

再唔係你就加個「災難警告」比天文台掛
而唔係要佢亂掛嗰啲有風速reference嘅風球訊號
又或者你同你老闆針,人性化啲,安全為上,颱風及暴雨情況下的工作守則你哋可以agree三號風球就收工
係有班傻西死都要嘈話咁早掛令到人冇警覺性
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞