[刁民來辯]今次 天文台 真喺做到 科學同人性 間做到完美平𧗾。

37 回覆
128 Like 27 Dislike
老實講
天文台近年喺處理呢D野上喺無以往咁死板
由其是風球訊號呢D真係寧願鬆都唔好緊

早十年八年,佢真係只睇實測數據,八中四先上八號,一回落好快即三號,理撚得你。而你又唔能夠話佢錯,因為真喺以數據科學喺無問題,但真喺唔夠人性。

但近年唔知喺咪俾人屌得多,做法比以往真喺有D唔同。山竹十號落八嗰個八,明明無風走哂都last 左好似接近半日,彷彿天文台/政府好似知道雖然無風,但市面狀況仍然不適宜通勤。 比人感覺呢班人喺開始識轉彎。

近年仲好,每次掛波都話你知最少維持到幾時,一號三號八號如是。而根據過往做法,pre8只會兩小時前出,但今次仲早好幾個鐘前講定,去到兩個鐘前先再出真pre8,喺比以往做法有好大分別。

之於點解話天氣警告由其風球宜鬆不宜緊,因為鬆既可以方便市面上各服務喺上落波前有所提早準備改善效率,市民又唔洗下下每20mins睇下幾時落波,咁做大家都舒服。如果緊既話而有咩意外既話,變相天文台可能就失職。所以鬆其實對佢自己同大家都有著數。

你唔想返工好憎你份工喺你既事,今次天文台喺處理颱風訊號上真喺係 科學同人性 拎到平𧗾。

而如果你因為唔想返工而喺到屌,咁就更顯得自己喺一個不講理既刁民。唔想返咪自己請假lor 7頭皮

利申:今次撐天文台
事實係天文台點做香港人都屌
前年死咗人就識驚
今次做得好好!
以前冇預告
起碼瞓得安樂
如果以前台長搞
交通應該仲混亂
起碼有半日唔屌佢啦
換左新台長真係做野
一早講定幾時掛
巴士地鐵公司就一早配合
琴日雖然無得早走,但放工人流只係比平時多少少
最後同平日一樣時間返到去
講定大約幾時會掛幾時會落 有進步啦
都唔知你出呢啲文做乜鳩,邊有人屌佢呢個風的指引,縮番入你老母個閪窿度啦,收錢寫鱔稿?
好用心做嘅台長, 同Ian嫂上齊公務員高分榜
明明近十幾年七成颱風假風力都唔達標
講到新台長先手鬆咁
對上一個手緊啲已經係林超英

預報方式都改咗好幾年
唔係新台長新作風
1點後唔洗返
林超英
咁要提早咁多個鐘去預測個風點行, 然後決定係咪要講定會掛8號
本身個準繩一定低D
定係想好似以前班契弟咁, 5點半先通知你6點 8號波
等你地迫到返屋企都8,9點, 第朝見個風一登陸/開始遠離就即刻落波叫你返工再迫過地鐵
事實上新台長上台之後混亂情況係少左, 今次放工時間掛波都無咩人屌鬼話迫鐵塞車
以前班友懶係科學咁睇數字掛波, 結果社會規律同民生都比佢地搞彎晒, 呢點都完全唔科學
梗加唔好講前兩日仲有件退左休仲成日出鏡既廢系係到也文也武講咩9成9唔會掛8號今時今日仲比佢做台長真係玩撚死人
其實依家好多文職都係WFH, 都唔係放假, 天文台保守D 遲落8都冇咩所謂
最好一打風就連放兩日 貪得無厭
有啲公司講咗會早兩個鐘會放人走 咁樣變相變咗分批收工 其實已經做得好好
近年掛波混亂減少好大情度係山竹奶過野各行各業都彈性咗

我只係想指出唔好再比主觀感受厄咗自己
大家覺得新台長手鬆以前手緊
但事實係十幾廿年黎大部分八號波都唔達標
唔係近年開始,從來都係手鬆

唔係個個風可以提早好多知道打唔打得成
新台長自己都有講過未必每次做到提早咁多預警
而事實上提早預警天文台一樣做咗十幾年

同埋點會要求天文台諗民生
天文台根本就要如實反映科學
要唔要停課停工提早幾多社會點配合呢啲全部都唔係佢部門有能力考慮嘅野
仆街政府將個波推比天文台,大家就聽晒話下下都屌佢
全世界有邊個地方係氣象部門決左呢啲野?
咩叫警告訊號呀?山泥沖緊落山先出山泥傾瀉警告就最啱班科學撚心水啦,而家要個天文台就係要預警唔係要你落狗屎先同我講係呀落緊狗屎唔係預警要你把撚咩
你同連登班三萬月入都冇嘅垃圾認真把撚咩
笑人地黎生黎生月入高過呢度八成人
生活質素好過呢度八成人
咪由班低收入垃圾打下飛機
一號三號咪預警咗囉
你要絕對安全就應該要求政府三號風球就停工停課
真係要求佢有準確預測其實佢今次錯判晒
有假放咪讚佢做得好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞