【颱風追擊】2411號熱帶氣旋摩羯 YAGI (12W) #12

1001 回覆
3 Like 10 Dislike
電白 = 電子白卡
下一報應該有N
吹撚到咁勁
風膠真係笑死人
太遲啦
原來最高風速又改咗去到220km
好彩呢個風唔係西登
電白係一個同颱風相關嘅氣象術語,主要用嚟形容颱風移動期間大氣中電荷密度變化嘅現象。當颱風經過某啲海域時,因為氣流同海水摩擦產生靜電,呢啲電荷會積聚喺颱風嘅外圍,形成一個短暫嘅「電場空白區」,所以叫電白。呢個現象會影響颱風強度,同埋令佢移動路徑更加唔穩定,令預測變得更難。電白通常只喺特定天氣條件下出現,所以並唔係每次颱風都會見到
你過去雷州半島海南島試吓
電白係一個同颱風相關嘅氣象術語,主要用嚟形容颱風移動期間大氣中電荷密度變化嘅現象。當颱風經過某啲海域時,因為氣流同海水摩擦產生靜電,呢啲電荷會積聚喺颱風嘅外圍,形成一個短暫嘅「電場空白區」,所以叫電白。呢個現象會影響颱風強度,同埋令佢移動路徑更加唔穩定,令預測變得更難。電白通常只喺特定天氣條件下出現,所以並唔係每次颱風都會見到
https://www.facebook.com/share/p/GAaJif19Qw536yWa/?
開始置換眼壁同北跳同埋又行慢咗
補返尋晚行南咗嗰條數
見到個傻閪名係足球相關直接skip得架喇
睇taf似5點左右掛
多d有用資訊就好
你可以話無乜代表性
係正常安排
?
山竹中心風力高啲?
真係廢風
增強未
點解
計菲東巔峰係
Cat 5
The latest Aerodrome Forecast at the Hong Kong International Airport issued by the Hong Kong Observatory at 10:00 HKT on 05 Sep 24

TAF VHHH 050200Z 0503/0609 06015KT 9999 FEW020 SCT035
TX32/0506Z TX30/0606Z TN26/0522Z
BECMG 0507/0509 06025KT
TEMPO 0509/0515 08025G35KT 3000 SHRA FEW010CB SCT020
TEMPO 0515/0520 10035G45KT 2000 +SHRA FEW008CB SCT015
TEMPO 0520/0524 10040G50KT 1500 TSRA +SHRA FEW008CB SCT015
TEMPO 0600/0603 11035G45KT 2000 +SHRA FEW008CB SCT015
TEMPO 0603/0609 11030G40KT 2500 SHRA FEW008CB SCT015=
因為東嫂效應
超哥識做就叫天文台14:00 pre 8
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞