【颱風追擊】2411號熱帶氣旋摩羯 YAGI (12W) #12

1001 回覆
3 Like 10 Dislike
你sure佢真係你口中講既“風膠”?
上8前扣北
置換完有無可能勁過威馬遜
好少
如無意外得蘇拉
因為佢太細隻過巴士時撞唔到山
警報:
汕尾以南、香港以南及沙堤以南吹颶風。南 澳 以 南 及 海 南 島 東 南 沿 岸 吹 暴 風 。 香 港 鄰 近 海 域 吹 烈 風 。 北 部 灣 以 南 吹 強 風 。

天 氣 概 況 :
在 上 午 十 時 , 超 強 颱 風 摩 羯 集 結 在 北 緯 19.1 度 , 東 經 115.6 度 附 近 , 其 中 心 附 近 最 高 持 續 風 速 約 為 每 小 時 210 公 里 , 預 料 向 西 北 偏 西 移 動 , 時 速 約 12 公 里 ,橫 過 南 海 北 部 。

二 十 四 小 時 內 各 區 天 氣 預 測

香 港 鄰 近 海 域 :
吹 東 至 東 北 風 7 至 8 級 , 漸 轉 達 9 級 。
有 頻 密 狂 風 大 驟 雨 及 雷 暴 。
海 有 大 至 非 常 大 浪 。

南 澳 以 南 :
吹 東 至 東 南 風 7 至 8 級 , 初 時 達 10 級 。
海 有 大 至 非 常 大 浪 , 初 時 巨 浪 。

汕 尾 以 南 :
吹 東 至 東 北 風 10 至 11 級 , 漸 轉 達 12 級 。
海 有 巨 至 非 常 巨 浪 , 漸 轉 極 巨 浪 。

香 港 以 南 :
吹 北 至 東 北 風 10 至 11 級 , 漸 轉 達 12 級 。
海 有 巨 至 非 常 巨 浪 , 漸 轉 極 巨 浪 。

沙 堤 以 南 :
吹 北 至 西 北 風 7 至 8 級 , 稍 後 轉 吹 旋 風 達 12 級 。
海 有 大 至 非 常 大 浪 , 後 轉 極 巨 浪 。

海 南 島 東 南 沿 岸 :
吹 北 至 西 北 風 6 至 7 級 , 稍 後 達 10 級 。
海 有 大 浪 , 後 轉 巨 浪 。

北 部 灣 以 南 :
吹 西 至 西 北 風 4 至 5 級 , 稍 後 達 6 級 。
海 有 中 浪 , 後 轉 大 浪 。

其 後 四 十 八 小 時 天 氣 展 望 :
吹 南 至 西 南 風 9 至 10 級 , 初 時 吹 旋 風 達 12 級 。 有 頻
密 狂 風 大 驟 雨 及 雷 暴 。
置換中熱帶氣旋中心嘅位置會出現一定程度嘅波動
sorry我唔知有24小時呢個standard
次次GFS預報比較EC好似多數誇大啲,食哂烈風
最新雷達顯示
個風開始結構開始散緊
而且路徑會越嚟越西
對香港影響不大
玩就一齊玩得開開心心
比人屌果陣就割蓆唔識?
以前有人話南海養唔起依啲級數既風
最撚好笑係
一班傻閪入黎玩膠
然後另一班傻閪入黎以為佢地係“風膠”喺度笑
學術台變左傻閪圍爐台
想問呢幾個鐘位置係咪冇郁過?
一句講晒,聽日有冇風假

估下摩羯最後排到咩位
上中文堂就專心啲啦
8號會維持到9號
又潑冷水 向北移得唔得! 又話換完風眼會增強?
@新力XX
啲海水一年比一年熱
遲早養埋龍卷風
通常都係長輩/ 工人姐姐接送架啦
sry 我都唔知暴風雨前夕係最平
依個鳩噏範圍有幾大
唔係我拎依句出來
高過9號颶風小犬
咁咪繼續由佢哋接囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞