【颱風追擊】2411號熱帶氣旋摩羯 YAGI (12W) #6

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
同埋一早指入南海
EC個AI model 好似仲準過傳統model 今次
Update吓最新JTWC風場預測,繼續當參考吓

圖1
24小時後,增強成Cat 3,但強風風場先啱啱/準備掂到香港,預測個風會繼續增強,但行得唔快

圖2
36小時後,增強成Cat 4,風場冇咩擴大,可能因為颱風增強通常會收緊風場,依然只係強風風場影響香港

圖3
48小時後,JTWC預測維持Cat 4,烈風圈比圖2擴大並已經完全覆蓋香港。但唔代表全香港都吹烈風,因為地形問題。

所以,幾時掛8其實好多考慮,個風增強速度、風場擴大速度、強風場+烈風場隔距、實測、有幾多時間預警市民從起風到烈風…答唔實你幾時掛8,但有哂條件上8。時間上睇番幾個圖大約會估到。

同埋留意返強度計算方法,JTWC計1分鐘平均,南海之王計10分鐘平均,所以JTWC數字上會高過大交合。
山竹都未有人死喇
都打唔正驚閪咩有邊次吹到超勁又真係打到先得
今次打斜少少行就得
又係天文大潮
死撚左再開post啦
上次蘇拉都係GFS 中
9號=10號預警
大交合知唔會掛10就唔會掛9
依家仲未入摩羯嘅環流,香港黃昏先會吹東北風,晚間風力再逐漸增強
上年開始GFS 準過南海王
黑格比
打唔正可唔可以吹下水?
會死貓架
今早8點cma探空圖
500pa層面
副高相對昨晚大幅東退
588線退出廣東沿海
加上最近廣東沿海的雷暴天氣,可以證明588附近副高還是比較虛
結合這點,副高對台風的引導可能沒有預報的那麽強勢
個人認為應該湛江,陽江一帶登陸概率更大了
會唔會聽日中午掛8號?
到時又齊放工
唔係巴士中線,所以真係好耐冇
唔會
星期五係咪已經走左
動向係咪新term嚟
之前唔係講開視乎移動路徑㗎咩
唔係香港人都係人
真係要做好防風措施
TAF VHHH 040200Z 0403/0509 28010KT 9000 FEW020
TX34/0406Z TX32/0506Z TN27/0422Z
TEMPO 0408/0412 05020G35KT 2500 TSRA SHRA FEW008CB SCT020
BECMG 0412/0414 04010KT
TEMPO 0415/0424 06015G25KT 3500 SHRA FEW010CB SCT020
TEMPO 0500/0506 08020G30KT 2500 TSRA SHRA FEW008CB SCT020
BECMG 0506/0508 06025KT=

25kt
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞